A stressz miatt halnak korán a férfiak

2004.09.01. 8:14

A félelem, a szorongás okozta betegségek miatt sok középkorú ember, főként férfi veszti életét Magyarországon. Mindössze 59 százalék a valószínűsége annak, hogy Magyarországon egy férfi túléli a 65. életévét, miközben Ausztriában erre 80 százalékuknak van esélye - írja a Népszabadság.

Magyarországon több középkorú férfi és családfenntartó nő hal meg ma, mint a második világháborúban vagy az antibiotikumok felfedezése előtt. Minden második 65 év előtti, korai halálozásáért a stressz okozta betegségek okolhatók. "Emberi állapotok tekintetében sokkal rosszabbul állunk, mint amit a gazdasági helyzet indokolna" - mondta Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének vezetője. Csupán 59 százalék a valószínűsége annak, hogy Magyarországon egy férfi túléli a 65. életévét, miközben Ausztriában erre 80 százalékuknak van esélye. A középkorú nők idő előtti halálozása nálunk háromszor gyakoribb az európai átlagnál.

A Népszabadság kérdésére, hogy mit tehetnek, hová fordulhatnak a szorongva ébredő negyvenes férfiak, a szakemberek nem tudtak megnyugtató választ adni. Túry Ferenc, a Pszichiátriai Társaság jelen lévő elnöke szerint elvétve lehet találni az országban megfelelő szakrendeléseket, ahol ilyen betegekkel foglalkoznak, de megemlítette, hogy a budapesti Semmelweis Egyetemen 19 olyan szakember dolgozik, aki a középkorú, stressztől szenvedőknek segítséget adhat. A különböző pszichés problémákkal jelenleg Magyarországon mintegy 1500 szakember foglalkozik, de ennél jóval több pszichiáterre, pszichológusra és szociális munkásra lenne szükség.