2008-ra fejeződik be a Mátyás-templom teljes felújítása

2004.10.01. 14:58

Pénteken elkezdődött a Mátyás-templom felújítása. A kulturális minisztrium idén 250 millió forintot fordít a 4 éven át tartó rekonstrukcióra. A tárca szeretné, ha a felújítás költségeihez a katolikus egyház is hozzájárulna, az egyház ezt viszont ellenzi. A templom felújítása egy teljes várrekonstrukciós program része.

Elkezdődött pénteken a budavári Mátyás-templom teljes körű felújítása. Hiller István kulturális miniszter elmondta: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma idén 250 millió forintot fordít a rekonstrukcióra, az összeg pedig már rendelkezésre áll a költségvetésben.

A miniszter a felújítás kapcsán azt mondta: szeretné, ha a tulajdonos katolikus egyház, a belépőjegyekből származó bevételből hozzájárulna a templom felújításához. Hiller István emlékeztetett arra, hogy néhány éve azzal az indokkal vezették be a Mátyás-templomban a belépőjegyet, hogy a bevételt a majdani felújításra fordítják. Erdő Péter esztergom-budapesti érsek levelében ezzel szemben arról tájékoztatta a tárcát, hogy a katolikus egyháznak nem áll módjában hozzájárulni a felújításhoz. A kulturális miniszter kijlentette: szeretné, hogy egyetértés jöjjön létre az egyház hozzájárulásáról.

Hiller István a világörökség részét képező Mátyás-templom felújításával kapcsolatban elmondta: a 3,7 milliárd forint összköltségű beruházás várhatóan négy évig tart. A harangtoronynál most megkezdődött felújítás a legsürgősebb munkálatok közé tartozik. A lezuhanó kődarabok miatt ugyanis 2001-től kezdődően ráccsal kerítették körbe a templomot. Azzal kapcsolatban, hogy 130 év után elkezdődött a 13-15. században épült Mátyás-templom első igazi nagy és teljes felújítása, a miniszter elmondta: a felújítás az átfogó várrekonstrukciós program része.

Hiller István a Mátyás-templom előtt tartott sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy ezentúl az egyházakkal való kapcsolattartás is a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához tartozik, és ennek jegyében találkozókat kezdeményez a magyarországi egyházak, történelmi és a bejegyzett kisegyházak vezetőivel. Reméli, hogy jó együttműködést, az ország sikeréért közös gondolkodást és fellépést tudnak kialakítani - tette hozzá.

Arra a kérdésére, hogy miért kerültek vissza az egyházi ügyek a kulturális tárcához, azt felelte: "Jobb, ha a kultúra és a sok tekintetben ehhez kapcsolódó egyházi ügyek egy tárcához tartoznak." Majd hozzátette: úgy gondolja, az ő miniszterségével az egyházakhoz fűződő kapcsolatok még harmonikusabbá válhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK