Nem tartják be a kötelező anonimitást a HIV-szűréseknél

2004.10.01. 15:16

Az adatvédelmi biztos vizsgálatot folytatott az ÁNTSZ intézeteiben az anonim HIV-szűrésről. A hírek szerint ugyanis több helyen csak pénzért vagy anonimitás nélkül végzik el a vérvizsgálatot. Bár pénzért szűrő rendelőket nem találtak, sok helyen megsértették az anonimitást, és nem tájékoztatták megfelelően a szűrésre jelentkezőket. Az országos tisztifőorvos nem kérdőjelezi meg a vizsgálat eredményeit, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy "ilyen volt, de már nincs".

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálatot folytatott az ÁNTSZ intézeteiben az anonim HIV-szűrésről. Az ombudsmanhoz eljutott hírek szerint ugyanis több helyen csak pénzért vagy az anonimitás feladásának feltételével végzik el a vérvizsgálatot. Az egészségügyi törvény biztosítja, hogy a HIV-szűrésre jelentkező a vizsgálat bármely szakaszában megtagadhatja személyazonosító adatainak átadását. A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet és az Adatvédelmi Biztos Irodájának munkatársai a helyszíni vizsgálatok során inkognitóban budapesti és vidéki ÁNTSZ intézetekben jelentkeztek anonim szűrővizsgálatra.
 
A Fővárosi ÁNTSZ Intézetében adatvédelmi szempontból mintaszerű volt az ellátás, a vizsgálatra jelentkezőknek külön váróhelyiséget biztosítottak, személyes adat felvétele nélkül adminisztrálták őket, a kész leletet pedig zárt borítékban adták ki a megfelelő segítségnyújtás lehetőségének felajánlásával.

Több vidéki intézetben azonban előfordult, hogy az anonim szűrésről még felvilágosítást sem adtak, így már a portán elakadt a kérelmező. Sok helyen a vizsgálathoz taj számot és személyi igazolványt kértek, megsértve ezzel az anonimitás elvét. Az is kifogásolható, hogy a vidéki intézetek többségében nem nyújtottak teljes körű felvilágosítást a HIV-fertőzés veszélyeit és a megelőzés módját illetően.

Nem kérdeznek és nem tanácsolnak semmit

Csernus Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért betegjogi programvezetője elmondta, hogy az ombudsmannal közös vizsgálatuk előtt is voltak hasonló tapasztalataik, de akik beszámoltak nekik, nem akarták vállalni a nyilvánosságot. Gyakori jogsértés, hogy elkérik a szűrésre jelentkezők tajkártyáját, de ami ennél is többször fordul elő, hogy nem tájékoztatják megfelelően a szűrésre jelentkezőket. "Én például korrekt elbánásban részesültem, név nélkül szűrtek, viszont egy szót sem szóltak megelőzésről, tanácsadásról. Nem kérdezték meg, hogy miért éreztem úgy, hogy el kell jönnöm, milyen kockázatokat vállaltam korábban" - állítja Csernus Eszter. A beszélgetés és a tanácsadás elmaradása a TASZ szerint ellenkezik a HIV-prevenciós kötelezettségekkel.

Ami a budapesti és a vidéki szűrőállomások közötti különbségeket illeti, Csernus Eszter szerint fenntartásokkal kell kezelni a fővárosi ÁNTSZ jó eredményét, mert az ellenőröknek az volt a benyomásuk, hogy az intézmény számított a látogatásukra. A TASZ a gyakorlat megváltozásán kívül azt várja az ombudsman ajánlásától, hogy az emberek megismerik a jogaikat. "Tudniuk kell róla, hogy ha anonim tesztet kérnek, akkor az eljárásnak végig anonimnak kell maradnia."

Péterfalvi Attlia adatvédelmi biztos szerint "nem igazán jók a vizsgálat eredményei", ugyanakkor elmondta: bízik benne, hogy ajánlása hatására megváltozik az eddigi gyakorlat. Ebben az adatvédelmi biztos felszólítja az országban működő HIV-szűrőállomásokat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az ingyenes és anonim HIV-tesztek törvényes keretek közötti biztosítására. Az anonimitást a vizsgálat kezdetétől az eredmény kiadásáig garantálni kell. A vérminta visszakereshetősége érdekében nem alkalmazhatók személyes adatok, így például taj szám, születési dátum vagy a személyi igazolvány száma. "Január óta kötelező teljesíteni az ombudmani állásfoglalásokat" - tette hozzá a biztos. Péterfalvi Attila elmondta, hogy ajánlására egyelőre nem érkezett válasz az ÁNTSZ-től.

Ilyen volt, de már nincs

Bújdosó László, országos tisztifőorvos kijelentette, hogy már márciusban küldött egy körlevelet a rendelőknek, amelyben felhívta a figyelmet az anonimitás fontosságára. "Sok kolléga ugyanis azt hitte, hogy ez csak név nélküli szűrést jelent, nem az összes személyazonossági jel tilalmát." Az országos tisztifőorvos nem kérdőjelezi meg a vizsgálat eredményeit, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy "ilyen volt, de már nincs". Bújdosó elismerte, hogy hibáztak a munkatársai. Az ÁNTSZ vizsgálatot indít minden említett helyen, amit szigorú felelősségre vonás követ majd, hogy többet ne forduljanak elő hasonló esetek az AIDS-szűréseken - állítja az országos tisztifőorvos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK