Tizenkét focihuligánt vonnak felelősségre

2004.10.01. 11:14

Tizenkét focihuligánt von felelősségre a rendőrség a csütörtök esti FTC-Millwall UEFA Kupa-mérkőzés kapcsán kitört rendbontások miatt. Közülük két angol drukkert még pénteken bíróság elé állítanak garázdaság miatt. Két másik angol szurkolót megkéseltek, mindketten súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. A mérkőzésre több ezer angol kísérte el Budapestre a Millwallt, és több helyszínen is pillanatok alatt tömegverekedés alakult ki a két csapat szurkolói között.

Összesen tizenkét futballhuligán ellen indult eljárás a csütörtök esti FTC-Millwall UEFA Kupa-mérkőzés kapcsán kitört rendbontások miatt - közölte pénteken a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön előállította és garázdaság miatt eljárás alá vonta azt a két angol szurkolót, akiket még este könnyű sérülésekkel szállított el a mentőszolgálat. Mindkét férfit még pénteken délben bíróság elé állítják. Két másik angol szurkolót olyan súlyosan megkéseltek, hogy jelenleg is kórházban ápolják őket.

A találkozó közben, este 10 óra után az Üllői úti FTC-stadion előtt cseh és magyar állampolgárok is összeverekedtek, két csehet és nyolc magyart állítottak elő, ellenük szintén garázdaság miatt indítottak eljárást. A mérkőzés alatt ugyanakkor a stadionban nem volt szükség rendőri intézkedésre. A találkozó befejezése után a BRFK munkatársai az angol szurkolókat a repülőtérre, illetve budapesti szálláshelyeikre kísérték.

Az összecsapásra több ezer angol szurkoló kísérte el a Millwallt. A rendőri biztosítást a BRFK és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat munkatársai közösen látták el. A fokozott rendőri jelenlét ellenére - a mérkőzést megelőzően - a szurkolótáborok keresték a lehetőséget az összecsapásra, így több helyszínen is pillanatok alatt verekedés alakult ki. Először délután a Vörösmarty téren csaptak össze a futballhuligánok.

Kormos Endre, a BRFK ügyeletese elmondta: a rendőrség becslései szerint körülbelül harminc angol, illetve magyar szurkoló szólalkozott össze a téren, majd italospalackokkal kezdték dobálni egymást. A rendőrség 12 autóval vonult a helyszínre, ahol szétválasztotta a drukkereket.

Később egy angolul beszélő férfit hátba szúrtak, őt a mentők életveszélyes sérüléssel szállították a Baleseti Intézetbe, a BRFK Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztálya pedig megindította az eljárást. Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet orvosigazgatója, Szita János pénteken elmondta: a férfi túl van az életveszélyen, ugyanakkor nem járult hozzá, hogy állapotáról részletes tájékoztatást adjanak. Még hárman sérültek meg az összecsapásokban, ketten a Bécsi útnál, egy személy pedig a Ferenciek terén.

Az Üllői úti stadion előtt később a vendégszektor bejáratánál jeggyel nem rendelkező angol szurkolók próbáltak bejutni a mérkőzésre, és az arra haladó hazai drukkerekkel ismét verekedést kezdeményeztek, azonban a rendőrség rövid időn belül feloszlatta a tömeget. A tájékoztató szerint a Váci utcáról károkat jelentettek, a BRFK V. Kerületi Rendőrkapitányság bűnüldözési alosztálya a kárfelmérést megkezdte.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK