A többség szerint ne politizáljanak az egyházak

2004.10.04. 7:00

A magyar társadalom többsége szerint nem szabadna politizálni az egyházaknak, és azokat teljes mértékben a híveknek kellene fenntartaniuk. Ez egy Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt felmérésből derül ki. A kormánypártok és az ellenzék támogatói között nincs jelentős eltérés vallásosságukat tekintve: a többség a "maga módján vallásos", míg mindkét csoport körülbelül negyede egyáltalán nem vallásos - írja a Népszabadság.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az egyházaknak nem szabad politizálniuk, a magyar társadalom többsége szerint. Ez abból az országos reprezentatív felmérésből derül ki, melyet a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemző Központjának megbízásából a Median közvélemény-kutató intézet készített.

A felmérés adatai szerint a társadalom túlnyomó többsége - közel 90 százaléka - nem követi az egyházak tanításait. A megkérdezetteknek 13 százaléka kötődik valamely nagy keresztény egyházhoz, több mint fele pedig a "maga módján vallásos". Ők nem azonosulnak semmilyen egyház dogmatikai, liturgikus és hierarchikus rendszerével. A nem vallásosak aránya 25 százalék - írja a Népszabadság.

A kutatásban azt is vizsgálták, mennyiben befolyásolják a vallásosságot a pártpreferenciák. Kiderült, hogy a jobboldali pártok szavazótábora is "közömbös az egyházi tekintély iránt". A jelenlegi ellenzék támogatóinak 58 százaléka "maga módján vallásos" (a kormánypárt hívei között ez az arány 56 százalék), 16 százalékuk követi valamely egyház tanításait (a kormánypártiaknál ez 10 százalék), 24 százalékuk (kormánypártiak esetében 26 százalék) pedig egyáltalán nem vallásos.

A legtöbben úgy vélik, hogy teljes mértékben a híveknek kellene fenntartaniuk az egyházakat. Kevesen vélekednek úgy, hogy az államnak is szerepet kell vállalni az egyházak támogatásába, de még kevesebben vannak azok, akik szerint a vallási közösségek fenntartása kizárólag az állam feladata. A kormánytábor 63 százaléka, az ellenzékiek 51 százaléka helyteleníti, hogy nem vallásos emberek adójából is támogatják az egyházakat. Az állami támogatás jelenlegi mértékét a lakosság fele megfelelőnek, harmada eltúlzottnak tartja.

Az emberek több mint fele szerint jelenleg megfelelő az egyházak közéleti befolyásának mértéke, és egyetértenek azzal, hogy az egyházi vezetőknek és tisztségviselőknek nem szabad befolyásolniuk sem a politikai döntéseket, sem a hívek politikai meggyőződését. Csak 14 százalék tartja fontosnak, hogy egy egyház együtt dolgozzon politikai erőkkel, pártokkal.

A vizsgálatból kiderül, hogy a magyar társadalomnak csupán hat százaléka értene egyet az abortusz, és még kevesebben a fogamzásgátlás - az egyház által szintén szorgalmazott - tiltásával. Az eutanázia elutasításáról szóló egyházi tanítással az emberek 70 százaléka nem ért egyet részben vagy egészben, még az erős vallási kötődésűek közel fele is ellentmond ennek az egyházi felfogásnak.

Összességében a lakosság 28 százaléka szerint elfogadható az egyházak befolyása a magánéletben, 12 százalékuk szerint pedig a politikában. A megkérdezettek 50 százaléka minden területen elutasítja, 10 százalék pedig minden téren megengedhetőnek ítéli az egyházi befolyást - derül ki a Népszabadság írásából.