A legtöbben hétfőn látogatnak a temetőkbe

2004.11.01. 13:50

A temetők meghosszabbított nyitva tartással, kibővített ügyelettel és megerősített biztonsági szolgálattal várják a megemlékezőket a háromnapos ünnepben. Rendkívüli temetői buszjáratok segítik a közlekedést a fővárosban, a MÁV a kegyeleti ünnepek ideje alatt mentesítő vonatokat indít.

Mindenszentek a katolikus egyház ünnepe; november 1-jén azokról a szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. A protestantizmus az elhunytakra emlékezik ezen a napon, amely 2000-től munkaszüneti nap Magyarországon. Az ezt követő halottak napja egyházi ünnepből vált fokozatosan általános népi megemlékezéssé.

Komoly jármű- és gyalogosforgalomra kell számítani a hétvégén a temetők környékén. Megállási tilalomra van érvényben az Új köztemetőhöz, az Erzsébeti, a Farkasréti és a Kispesti temetőhöz vezető útvonalakon. A Fővinform [origo]-hoz eljuttatott közleménye szerint megváltoztatták a forgalmi rendet az Új köztemető környékén: egyirányúsították a Kozma utcát a Maglódi út felől a temető főbejárata felé, a Sírkert utat a Kozma utcától a Maglódi útig és az Újhegyi utat a Maglódi úttól a Sírkert útig. Ez utóbbi szakaszra csak a buszok hajthatnak be kedd reggelig.

A háromnapos ünnepben a munkaszüneti napra érvényes menetrendhez képest sűrűbben közlekednek a temetőket érintő tömegközlekedés járatok. További hat rendkívüli temetői buszjárat segíti a közlekedést:
- az erzsébeti temetőhöz a Gubacsi úttól,
- a megyeri temetőhöz Újpest-Központtól,
- a csepeli temetőhöz a Szent Imre tértől,
- a budafoki temetőhöz a Törley tértől,
- az Új köztemetőhöz pedig Kőbánya-Kispesttől, illetve a Baross tértől.

Csak két temetőbe lehet autóbusszal bejutni: az óbudai és a rákospalotai sírkertbe. Az Új köztemetőben ugyanakkor a nagy távolságok miatt három mikrobuszt indítottak, hogy az idősek és a kisgyermekesek könnyebben eljuthassanak a sírokhoz.

A főváros tizennégy temetője meghosszabbított nyitva tartással, kibővített ügyelettel és megerősített biztonsági szolgálattal várja a megemlékezőket - mondta Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgatója. A legnagyobb forgalom várhatóan mindenszentek napján, hétfőn lesz a sírkertekben, miután a keddi nap, halottak napja már munkanap. Elmondta, hogy eddig zökkenőmentes volt a megemlékezés a temetőkben, problémáról sehonnan sem kapott jelzést.

Előző
  • 1
  • 2
Következő