Ide jöhetnek lombikbébiért az EU-ból

2004.12.02. 13:41

Több nyugati EU-tagország már nyáron figyelmeztetett arra, hogy Magyarország és Szlovénia válhat a lombikbébi-turizmus központjává. Ebben a két, újonnan csatlakozó országban ugyanis a többi tagországhoz képest sokkal olcsóbb a beavatkozás, viszont az eljárás színvonala a nyugati országokéval vetekszik. Van olyan angol vállalkozás, amely már a neten hirdeti a magyar lombikbébi-programot. Magyarországon a beavatkozások több mint felét a Kaáli Intézet végzi, itt azonban nem kezelnek külföldieket.

Magyarországon és Szlovéniában körülbelül 2400 euróba (570 ezer forintba) kerül egy lombikbébi-program, míg Nagy-Britanniában 2-4000 font (700 ezer-1 millió 400 ezer forint) közötti összeget kérnek. Több EU-tagországban - hasonlóan a magyar gyakorlathoz - 1-3 beültetésre állami támogatás is jár, ha azonban kimerítette a pár a kereteit, a teljes összeget ki kell fizetni. Nagy-Britanniában korábban 3 beültetést támogattak, majd ezt csökkentették egyre, így négyből három párnak nem jár támogatás. Németországban három beültetésnél ad az állam 50 százalékos támogatást. Így itt egy beültetés 1500-3500 euróba (360 ezertől 840 ezer forintig) kerül.

 

Minden egymillió terhességből 1923 mesterséges megtermékenyítéssel jön létre Dániában (ez a legmagasabb szám Európában), Szlovéniában ez az arány 1122, Magyarországon 578, Nagy-Britanniában 593, Hollandiában 963. Egy beavatkozásból Szlovéniában 36 százalékban létrejön a terhesség, Magyarországon ez 31,9 százalék, Nagy-Britanniában 28,4 százalék - írta a BBC.

 

Van egy angol vállalkozás, amelyik már az interneten is hirdeti a magyarországi lombikbébiprogramot - írta a Napi Gazdaság. Magyarországon a beültetések több mint felét a Kaáli Intézet végzi. Itt az [origo]-nak azt mondták: külföldiek hozzájuk nem jönnek, mert nem hirdetik magukat más országban.

 

A külföldiek többek között a Nyírő Gyula Kórház meddőségi centrumába mennek. Itt az [origo]-nak ezt megerősítették ugyan, de arra kérdésre már nem voltak hajlandók válaszolni, hogy az EU-csatlakozás óta nőtt-e a számuk. A kórház PR-menedzsere azzal hárította el a megkeresést, hogy csak a jövő héten adhatnak felvilágosítást az ügyben. Annyit mondott csupán, hogy elenyésző a külföldiek száma, de örülnének, ha többen jönnének hozzájuk.

 

Magyarország eddig elsősorban a fogászati turizmusról volt ismert, elsősorban Ausztriából érkeznek ide a határ menti városokba fogászati kezelésekre, mivel itt az osztrák árak töredékéért jó színvonalú kezelést kaphatnak. Sopronban - ami 50 ezer fős város - például 400 fogorvos dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK