Kókuszos szaloncukor nyerte a tesztet

2004.12.09. 13:35

15 féle szaloncukrot vizsgáltattak meg a fogyasztóvédők, így rangsorolták az édességeket. A tesztben mikrobiológiai, analitikai és érzékszervi vizsgálatnak is alávetették a cukorkákat. Az összesített eredmény alapján a kókuszos lett a legjobb és a zselés a leggyengébb.

A szaloncukor tesztet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megbízásából a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás munkatársai végezték. A Kosár című fogyasztóvédelmi lapban közölt vizsgálat eredményeit Újlaki-Vátz László, a fogyasztóvédelmi egyesület szóvivője, az újság főszerkesztő-helyettese ismertette. E szerint összesen 15 féle szaloncukrot vizsgáltak. Ezek közöttt marcipán izű, marcipános, vajkaramellás, zselés és kókuszos változat szerepel. A felmérést készítők megjegyezték, hogy létezik még legalább háromféle ízesítésű szaloncukor, de ezekből a teszt készítésének időpontjában csak egy-egy termék volt kapható, így nem lehetett összehasonlítani másik szaloncukorral, ezért a vizsgálatból kimaradtak.

A teszt során a szaloncukor alakját, színét és külsejét, állagát, illatát és ízét vizsgálták. Az érzékszervi vizsgálatot megelőzte a termékek mikrobiológiai tisztaságának vizsgálata ( itt egyetlen terméknél sem merült fel probléma) és egy analitikai vizsgálat. Itt többek között a bevonat és a korpusz - így hívják a bevonat belsejében rejlő, és a szaloncukor lényegét képező részt - arányát vették górcső alá. Az előírások szerint a bevonatnak a termék legalább 20 tömegszázalékát kell kitennie. Ennek - a Csengettyű zselés szaloncukor kivételével - minden termék eleget tett.

A vizsgálat keretében megmérték a szaloncukrok tiszta tömegét is. Egy 500 grammos termék esetében a tűréshatár 3 százalék, azaz a 485 gramm még elfogadhatónak minősül. A jogszabályok szerint  a nettó tömeg csomagolt állapotra is vonatkozhat. Ez arra késztette a tesztelőket arra, hogy a szaloncukrokat csomagolt és csomagolatlan állapotban is megmérjék. Egyetlen termék nem felelt meg a kívánalomnak: a Stollwerk kókuszos szaloncukrából még csomagolt állapotban is 6 százalék hiányzott, míg a csomagolatlanul ez az arány több mint 8 százalékos volt.

A szaloncukrok alakját tekintve egységes a kép, leszámítva a SweetPoint Exclusive marcipán szaloncukrát, amelynek csomagjában hat sérült, repedezett szemet is találtak. Az illat tesztelésénél a Smekt kókusz ízesítésű és a Csengettyű zselés szaloncukor szerepelt gyengén, míg a legjobb helyezést a Stollwerk mandula-marcipános terméke érte el.Az ízlelési próbán a Csengettyű zselés szaloncukor szerepelt feltűnően gyengén, a Stollwerk kókuszos szaloncukra a legjobban.

A teszt készítői egy erre a célra kidolgozott rendszer szerint az egyes érzékszervi tulajdonságokra vonatkozó pontszámokat súlyozzák (legnagyobb súllyal az ízt), s az egyes értékeket összeadták. Igy összesen 20 pont szerezhető. A 18 fölötti pontszámot elért termékek jónak minősíthetők. A 15-17 közöttiek jelentik a középmezőnyt, míg a 13 alattiak kifejezetten gyengének mondhatók.

A teszt eredménye az összpontszám alapján: Stollwerk kókuszos (19,9), Arany Szalon kókuszos (18,8), Stollwerk marcipános (18,8), Szamos marcipán (18,6), Stollwerk vajkaramellás (18,1), Milka marcipános (17,9), Arany Szalon vajkaramellás (16,6), Stollwerk zselés (16,0), Arany Szalon zselés (15,7), Tesco zselés (15,3), Fundy kókuszos (15,1), Smekt kókuszos (14,9), Exclusive Gold marcipán (14,6), Csengettyű vajkaramellás (14,1), Csengettyű zselés (11,8).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK