Olcsó lombikbébivel szaporítanák a magyart

2005.01.11. 16:40

Az MSZP-frakció ifjúsági munkacsoportja a hagyományos családpolitikai támogatások mellett többek között a lombikprogram olcsóbbá tételével és a dajkaterhesség törvényi szabályozásával is ösztönözné a gyermekvállalásra az embereket.

Török Zsolt, az MSZP-frakció gyermek-, ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a cél olyan társadalmi hangulat kialakítása, amelyben "azt sugalljuk, hogy a gyermekvállalás öröm és nem elsősorban teher".

 

Ezt a célt szolgálja a gyes, a családi pótlék, a szocpol emelése és a fészekrakó program, valamint a gyesről, gyedről, ápolási díjról munkába visszatérők segítése - tette hozzá, és megjegyezte: arra kérte a népesedéspolitikáért is felelős Újhelyi István gyermek- és ifjúsági kormánymegbízottat, segítsen a cél megvalósításában. "Azt kérjük a kormánytól, hogy segítsen azon házaspároknak, segítsünk azon családoknak, akik gyermeket akarnak, de nem lehet nekik" - folytatta Török Zsolt. Elmondta, hogy a lombikprogram ingyenes, de az odáig vezető út drága, a dajkaterhességnek pedig nincs meg a jogszabályi háttere.

 

Török kifejtette: a lombikprogramban résztvevő párok hormonális kezelésen esnek át, amely hetente több tízezer forintos kiadást is jelenthet. A szocialista politikus fölvetette, hogy a kezelést támogathatná a társadalombiztosítás a rászorulók számára. Hozzátette, hogy a dajkaterhesség törvényi szabályozása előtt nemcsak a társadalom, hanem az egyházak és a tudósok véleményét is meg kell kérdezni.

 

Magyarországon jelenleg az egészségbiztosító öt megtermékenyítést fizet, és 50 százalékban támogatja a drága gyógyszereket, azonban még így is 70 és 300 ezer forint között van egy lombikbébi-kezelés. Ha nincs támogatás, akár egymillió forintot is fizethet a gyermek után vágyakozó pár. Török Zsolt szerint a rászorulóknak ingyen kellene megkapniuk a kezeléseket.

A dajkaterhesség lényege, hogy szükség esetén a szülők valamelyikének közeli hozzátartozója hordaná ki a gyermeket, hogy azoknak a nőknek is lehessen gyermekük, akik nem tudnak teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a magzatot. Felmérések szerint évente körülbelül 50 pár élne a dajkaterhesség lehetőségével. A dajkaterhesség engedélyezése már többször is felmerült, legutóbb 2003-ban Kökény Mihály akkori egészségügyi miniszter mondta azt, hogy legalább két év, mire a koncepciót megalkotják és az Országgyűlés elfogadja a törvényt. Közölte: a dajkaterhességgel kapcsolatban nemcsak a szakmai szabályokat kell megalkotni, hanem a szükséges jogi feltételeket és garanciákat is.

Az egészségügyi törvénybe évekkel ezelőtt egyszer már bekerült ugyan ez a lehetőség, de egyházi nyomásra az Országgyűlés végül megtiltotta az eljárást. A döntést a képviselők egyebek között azzal indokolták, hogy még számos, a származás megállapításával kapcsolatos kérdést kellene rendezni, de tartottak attól is, hogy egészséges párok csak a szülés megpróbáltatásai, a terhesség kényelmetlenségeinek elkerülése érdekében keresnek dajkaanyát.

A szocialista politikus az [origo]-nak elmondta: a dajkaterhesség számos etikai és jogi aggályt vet fel, példaként említette, hogy szabályozni kell, mi van, ha a béranya nem akar megválni a csecsemőtől. "A Magyar Tudományos Akadémia illetékeseivel, orvosokkal, egyházakkal is konzultálni kell, mielőtt társadalmi vitára bocsátjuk a kérdést" - közölte. Hozzátette: elképzelhető, hogy tíz éves társadalmi vita is lehet, mire a dajkaterhességről megszületik a jogszabály.

A képviselő szerint meg kell vizsgálni azt is, milyen hatással vannak a fogamzásgátló tabletták a fiatal nőkre, mert lehet, hogy a tabletták is közrejátszanak abban, hogy évek múltán kevesebb nő tud segítség nélkül teherbe esni. Szükségesnek nevezte emellett a felvilágosító munkát is. Közölte: a kistelepüléseken a statisztikák szerint nincs meddő nő. Ez nem fedi a valóságot, csak a kistelepüléseken még ma sem mernek a nők problémájukkal orvoshoz fordulni - tette hozzá.

Török Zsolt munkacsoport-vezető azt mondta: arra kérte a kormánybiztost, hogy a gyermekek védelme érdekében folytassák azt a törvénykezési munkát, amely 2004-ben a gyermekvédelmi törvény módosításával kezdődött. Elsősorban a büntető törvénykönyv, a gyermekvédelmi törvény további módosításáról van szó, valamint a gyámhatóságot érintő jogszabályok módosításáról.

 

"Kezdeményezzük, hogy a gyermekek testi épsége érdekében hozzunk létre olyan programot, amelynek révén a nem annyira kicsi gyermekek is meg tudják már magukat védeni" - mondta, hozzátéve, hogy ez jelentheti akár zöld szám létrehozását vagy akár gyermekjogi ombudsman intézményének életre hívását.

 

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK