Tíz évünk van még a népességfogyás megállítására

2005.01.17. 10:28

Az egymást követő kormányok eltérő programokkal próbálkoztak, eddig kevés eredménnyel. A jobboldal adókedvezményekkel a középosztályt akarta rávenni több gyerek vállalására, míg a baloldal a közvetlen pénzügyi juttatások - például a családi pótlék - emelésével elsősorban az alsóbb társadalmi rétegeket segíti.

 

A 2001-ben létrejött Népesedési Kormánybizottság a Medgyessy-kormány idején hosszú távú stratégia kidolgozásába kezdett, 2003-ig azonban semmilyen javaslatról nem lehetett hallani. 2004-ben azt javasolta a bizottság, hogy a nők szülés utáni helyzetét javítsák, hogy ne kelljen választani munka és gyerek között. A tervek szerint segítséget nyújtottak volna a munkába való visszatéréshez, a rászorultak több pénzt kaptak volna a gyereknevelés támogatására. Azt is javasolták, hogy a gyes tovább tartson - a gyermek 6 éves koráig -, és munka mellett is igénybe lehessen venni. A megvalósításból végül semmi sem lett, mert közben lecserélődött a kormány.

 

A témáért a kormányon belül most Újhelyi István gyermek- és ifjúsági kormánymegbízott a felelős. Újhelyi az [origo]-nak azt mondta: egyrészt tovább akarja vinni elődje, Szekeres Imre elképzeléseit, másrészt új javaslatokat kíván a kormány elé vinni. Úgy vélte, várhatóan tavasszal elfogadhatja a kormány az új, átfogó stratégiát. Ennek része lenne többek között a családtámogatási rendszer, a munkahelyteremtés, a lakáshoz jutás támogatása éppúgy, mint a meddőség kezelése vagy a fiatalok külföldre való elvándorlásának problémái.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK