Át kell vizsgálni a mentőhelikoptereket

2005.04.01. 12:36

Elrendelték valamennyi MI-2 típusú mentőhelikopter soron kívüli ellenőrzését a csütörtöki pécsi baleset miatt. Csütörtökön egy forgalmas utcára zuhant egy mentőhelikopter, a balesetben a gép személyzete sérült meg.

Forrás: MTI
Forgalmas utcára zuhant a helikopter

Elrendelték valamennyi MI-2 típusú mentőhelikopter soron kívüli általános ellenőrzését a csütörtöki pécsi baleset miatt - mondta a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs vezetője. Az ellenőrzéseket ötven repült óránként szokták elvégezni a gépeken, de most azokat is átvizsgálják, amelyeknél ez még nem lenne esedékes a pécsi mentőhelikopter csütörtöki balesete miatt - közölte Bajkó Erika. A szakemberek jelenleg is vizsgálják a csütörtöki baleset körülményeit. Arról, hogy a pilótának munkája során volt-e már hasonló balesete, Bajkó Erika nem kívánt nyilatkozni. A rendőrség pénteken közölte, hogy nyomozás indult a baleset ügyében.

A helikopter csütörtökön délután Pécsett, az úgynevezett négyszáz ágyas klinika mellett szenvedett balesetet azt követően, hogy betegét átadta az egészségügyi intézménynek és újból felszállt. Átszakította a klinika kerítését, rotorjával leszakított egy villamos vezetéket, majd a Kürt utcában az úttestre zuhant, és kigyulladt. Az eset miatt Gyurcsány Ferenc megszakította pécsi programját, és felkereste a baleset helyszínét. Kijelentette: szükség esetén elrendelhetik a Pécsett balesetet szenvedett géphez hasonló hazai helikopterek vizsgálatát. Szakemberek szinte csodának tartják, hogy a helikopter lezuhanása nem okozott katasztrófát. A Kürt utca forgalmas utca, közelében óvoda, kollégium és a Pécsi Tudományegyetem több épülete is található.

Az elmúlt tíz évben ez volt a negyedik alkalom, hogy mentőhelikopter járt szerencsétlenül Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK