Kóka a leggazdagabb miniszter

2005.04.01. 13:18

Leadták a vagyonnyilatkozatukat a Gyurcsány-kormány nem képviselő tagjai. Az egyik legszegényebb miniszter az idén kinevezett kulturális miniszter, Bozóki András, míg a leggazdagabb a gazdasági miniszter, Kóka János, aki ma már hetvenedrészét sem keresi annak, amit korábban.

Hatmillió forintot keresett a tavalyi évben a vagyonnyilatkozata szerint Bozóki András kulturális miniszter. Őt idén nevezték ki a posztjára, így az a jövedelme nem a miniszterkedéséből, hanem az írásból és oktatásból származhatott.
A miniszternek egy 1993-ban vásárolt 85 négyzetméteres lakás van feltüntetve a nyilatkozatában egy 40 négyzetméteres soproni ingatlan évi egyhetes üdülőhasználati jog mellett. Az ingóságok között csupán egy 2003-ban megszerzett Opel Astra típusú autó van megjelölve. Értékpapír, készpénz, folyószámla, betétkönyv nem szerepel az új miniszter bevallásában.

A szociális miniszter tavaly 18,3 millió forintot keresett. Göncz Kinga bevallásában két XII. kerületi lakás szerepel, az egyik 67, a másik pedig 42 négyzetméteres. Az utóbbit 2003-ban a gyermeke számára vette, és emiatt 5,5 millió forint értékű lakáshitelt kellett felvennie. A nyilatkozatban egyetlen feltüntetett ingóság egy 2002-ben vett Toyota Yaris, a számláján pedig 8 millió forint található. Göncz Kingának két kft.-ben van üzletrésze.

Draskovics Tibor pénzügyminiszternek a XI. kerületben van egy 1700 négyzetméteres telken fekvő, körülbelül 240 négyzetméteres háza. A teleknek negyedrészben tulajdonosa, a ház fele - egy ikerház - szintén az övé a vagyonnyilatkozata szerint. Emellett egymillió forintja van értékpapírban, és több mint 32 milliója folyószámlán. (A tavalyi bevallása szerint még csak 24 millió forintja volt a folyószámláján.) A pénzügyminiszter egy kft.-ben 53 százalékos részesedéssel bír.

A környezetvédelmi miniszter, Persányi Miklós tavaly nettó 8,8 millió forintot keresett. Egy VI. kerületi, 116 négyzetméteres lakás van a nevén, amelyet 2002-ben vett, valamint egy 1119 négyzetméteres, XVI. kerületi telek (1996-ban vásárolta). A miniszter hétvégente a Kismaroson található 962 négyzetméteres telkére mehet pihenni, amely 1972 óta van a tulajdonában. Mindezeken kívül egy 1991-ben megvett Toyota Corolla szerepel a vagyonbevallásában.

A legtöbb vagyontárggyal és a legpontosabb vagyonnyilatkozattal a gazdasági miniszter, Kóka János rukkolt elő, aki az ingatlanjainál a ház- és ajtószámot is megadta. A leggazdagabb miniszternek (akit a Magyar Hírlap a leggazdagabb 100 magyar közé sorolt) semmiféle tartozás sincs, értékpapírból 254 ezer dollárnyit tudhat magáénak, betétben 172 millió forintja, a folyószámlán 2,8 millió, készpénzben pedig 3 millió forintja van. A miniszternek vannak kinnlevőségei, összesen 126 millió forintnyi kölcsönt adott. Ezeket a megtakarítások vélhetően nem a miniszteri jövedelméből származnak, mivel tavaly (amikor megkezdte miniszteri pályafutását) csupán 6,8 millió forint volt az éves jövedelme, míg például 1999-ben több mint 70-szer annyit, 486 millió forintot keresett.

Kóka János a belvárosban, ugyanabban az épületben, egy 81 és egy 64 négyzetméternyi lakással rendelkezik, az előbbit még 1991-ben, az utóbbit pedig 2002-ben vette. 25 százalékban az övé egy 1191 négyzetméteres XI. kerületi ingatlan, valamint teljes egészében egy 13 négyzetméteres budai garázs. Autó nem szerepel a nyilatkozatában, viszont egy Sringway 24 motoros hajó igen, valamint  lakásberendezési tárgyakat és háztartási elektronikai eszközöket is feltüntetett a bevallásában. Kóka Jánosnak egy kft.-ben van 51 százalékos üzletrésze.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK