Ügyvédi haszonszerzés miatt indul sok műhibaper

2005.04.01. 7:42

Gyakran beépített emberek útján maguk az ügyvédek keresik fel az orvosi műhibák áldozatait, hogy felajánlják jogi szolgálataikat. Ezt, és az ilyen esetekben sokszor kialkudott 30-50 százalékos ügyvédi részesedést is helyteleníti a szakma. A kórházak - csődtől való félelmükben - limitálnák a kártérítés mértékét - írja a Népszabadság.

Harminc-ötven százalékos részesedésért védik az ügyvédek ügyfeleiket az orvosi műhibaperekben - írja a Népszabadság. A lap szerint felvetődik a kérdés, hogy vajon a betegek érdekei, vagy a haszon reménye mozgatja a jogi szakembereket? Utóbbira utal, hogy a patológiákon beépített emberek adják a tippeket egyes jogászoknak, akik egy-egy különösebb haláleset után rendre meg is jelennek, hogy képviseljék az ügyet.

A kórházak attól tartanak, hogy egy-egy orvosi műhiba miatt csőd fenyegeti őket, a kárigények limitálását sürgetik. Harmat György, a Madarász Utcai Gyermekkórház vezetője elmondta a lapnak, hogy a felpereseknek általában nincs mit veszítenie. Érdekesen alakulnak a szakértői díjazások is az ilyen ügyekben. A hivatalos orvos szakértők fizetsége annyira kevés, hogy sokszor fel sem veszik a pénzt, miközben a felperesek ügyvédei százezrekért bíznak meg magánszakértőket.

A Népszabadságnak nyilatkozó Dr. Szűts Péter ügyvéd szerint sem az eljárásnak, sem a honoráriumnak nincs köze az igény nagyságához. A jogi képviselők díjazása az ügyfél és az ügyvéd közötti megállapodás kérdése. A jogász szerint tizenöt, különleges esetekben legfeljebb a harmincszázalékos díjazás lehet a felső határ, az ennél magasabb összegek morálisan elfogadhatatlanok, ahogy az is, hogy bárki maga keresse fel a leendő ügyfeleket. Szűts szerint szerencsésebb az is, ha csak megnyert per után kérnek pénzt kollégái.

Az orvosi műhibaperek majdnem 80 százalékában a betegnek ad igazat a bíróság. Az egészségügyi tárca szerint évente háromszáz műhibaper indul Magyarországon. Jelenleg összesen körülbelül 1,3 milliárd forintot követelnek a károsultak. A legnagyobb kártérítési összeg eddig százmillió forint volt - írja a Népszabadság.