Szlovákiai melósok, dán sajtok, ír magyarok

2005.05.01. 8:44

Az egyéves EU-tagság 76,5 milliárd forint bevételt hozott Magyarországnak. A közértekre olcsó külföldi élelmiszerek zúdultak, és szlovákiai munkavállalók ezrei járnak át dolgozni. Néhány tízezer magyar dolgozik az EU-ban, és több mint huszonkétezren írtak már valamilyen EU-s pályázatot.

Magyarország elkerülte az EU-tagság legijesztőbb forgatókönyveit: nem lett a magyar kormány nettó befizetője az Uniónak, nem indult útnak külföldi munkát keresni többszázezer magyar és nem emelkedtek az árak hirtelen a csillagos égig. Ahogy több politikus is jelezte, első látásra alig változott valami. "Reálisan felmérve a helyzetet nem gondolhattuk, hogy egy év alatt gyökeres változás következik be életkörülményeinkben" - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök az egyéves évforduló alkalmából. Az egyéves tagság ezzel együtt elindított komoly változásokat.

Ha nem is ömlött, legalább csordogált az elmúlt egy évben valamennyi pénz Brüsszelből. Különböző támogatási alapokból és pályázati pénzekból 183,2 milliárd forint érkezett az országba. Az EU-ban van azonban tagdíj is, és a magyar kormány 106,7 milliárdot befizetett a közös kasszába. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 76,5 milliárd forintot nyert az első évben. Ez csekély összeg a költségvetéshez képest, de Szentesen például sokat jelent az a 896 millió forint, amit az új városközpont kialakítására költhetnek. Ráadásul az igazán nagy összegek majd a 2007-es EU-költségvetési ciklusban jöhetnek, hiszen az új tagoknak az elején kevesebbel kell beérniük több területen is, mint a régieknek.

Nagy falatnak számít a strukturális alapból származó összeg, amit a Nemzeti Fejlesztési Hivatal pályáztat meg: itt 200 milliárd elköltéséről már döntöttek, de ténylegesen csak alig több mint tízmilliárdot fizettek ki. A hivatalhoz már több mint húszezer pályázat érkezett, de szerződést még csak 3725 esetben kötöttek. A hivatalt irányító Baráth Etele szerint jól állnak, mert az adminisztrációs rend szerint sok esetben korán van még a kifizetésekhez. Az ellenzék viszont elégedetlen: Szájer József  fideszes EP-képviselő szerint nagyon rosszul állunk, és több mint százmilliárd forinton ül a kormány, aminek legalább a felét ki kellett volna már fizetni. A kormány azonban elégedett a pályáztatással, és Baráth büszkén nyilatkozta, hogy az új tagok közül az egy főre eső pályázatok száma Magyarországon a legmagasabb.

Különösen sok gond az agrártámogatások kifizetésével van. A március eleji gazdatüntetések is jórészt ezért történtek, és a rendszer akadozásába belebukott Németh Imre földművelési miniszter is.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK