A száz lépés volt a politikusok témája május elsején

2005.05.01. 17:39

A munkaügyi ellenőrzés szigorításával lépne fel a kormány a fekete munkavégzés ellen. Nagyarányú átrendezés várható a családtámogatásban a magas jövedelműektől az alacsony jövedelműek irányába. Minderről miniszterek beszéltek május elsejei rendezvényeken. A Fidesz szóvivője puszta kommunikációs fogásnak, a dumakormányzás folytatódásának értékelte az elhangzott beszédeket.

A száz lépés programjának vasárnapi ismertetése során, a május elsejei szakszervezeti fórumon Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte, hogy 400 milliárd forintos átrendezés várható a családtámogatásban a magas jövedelműektől az alacsony jövedelműek irányába. Csizmár Gábor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a program másik konkrétumaként elmondta, hogy megszűnik a minimálbér teljesíthetetlen normákkal történő kijátszásának lehetősége.

Kiss Péter arról is szólt, hogy érdekeltté kívánják tenni a munkaadókat, munkavállalókat a legális munkavégzésben, az adó- és járulékfizetésben. Ösztönzésként először a legális foglalkoztatást vállalók valamilyen formában visszakapnák az ezzel együtt járó többletbefizetések egy részét. Ugyanakkor a fekete munkavégzés ellen a munkaügyi ellenőrzés átszervezésével, kapacitása erősítésével, sőt a büntetőjogi felelősségre vonás mérlegelésével is fel kívánnak lépni - tette hozzá Csizmár Gábor.

Elfogadhatatlan, hogy a munkáltatók és dolgozók tömege nem veszi ki részét a közteherviselésből. Ha az adócsalás bűncselekmény, a társadalombiztosítási járulékok be nem fizetése miért ne lenne az? - kérdezte Kiss Péter, aki szerint indokoltabb a keményebb fellépés. Nyolcszázezer-egymillió munkavállaló dolgozik feketén a becslések szerint, nem fizetnek adót, járulékot, nem veszik ki részüket a közteherviselésből. Aki viszont nem fizet, annak ellátását a többiek által befizetett pénzből, illetve az állami kiegészítésekből kell fedezni. Ezen változtatni kell - mondta.

A munkaügyi minisztériumban már alkalmazzák azt az elvet, hogy csak az a cég részesülhet állami támogatásban, amelyik rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik. Ezt kiterjesztik majd valamennyi állami támogatásra, állami megrendelésre. Ne kapjanak állami támogatást, megrendelést például azok, akik be nem jelentett munkavállalókat foglalkoztatnak - mondta a miniszter.

Gyurcsány hétfőn jelenti be változtatási javaslatait

Hétfőn számol be a parlamentben a miniszterelnök azokról a javaslatokról, intézkedésekről, amelyekkel - szavai szerint - egy élhetőbb Magyarországot, egy értelmes munkavégzésre ösztönző világot lehet teremteni. "Mondjuk azt, hogy a gyes és a gyed mellett, ha valakinek van munkája, akkor ne kelljen titkolnia azt" - említette a konkrétumok között Gyurcsány Ferenc vasárnap, az MSZP városligeti rendezvényén. Közölte azt is: szándékai szerint a jövőben csak olyan vállalkozások indulhatnak majd közbeszerzési pályázaton, amelyeknek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai.

Elmondta, hogy a következő hetekben egymás után állnak elő a változtatás szándékával kidolgozott javaslataikkal, ezek pedig nem arról fognak szólni, hogy mi fog történni a választásokon, hanem arról, hogy mi történik a magyar társadalom életében. Aztán "nekiállnak" Budapestnek is, hogy könnyebb legyen élni, közlekedni, a főváros adjon munkahelyet és lakást millióknak - folytatta.

Fidesz: folytatódik a dumakormányzás

Puszta kommunikációs fogásnak, a dumakormányzás folytatódásának értékelte a miniszterelnök és a szocialista pártelnök vasárnapi beszédét a Fidesz szóvivője. "Az ígéretek ellenére Gyurcsány Ferenc és Hiller István ma is csak az általánosságok szintjén beszélt a száz lépés programjáról. Ez egyértelműen jelzi, hogy ez csak egy kommunikációs fogás, és a dumakormányzás folytatódik" - közölte Révész Máriusz.

A szóvivő szerint az embereknek három év kormányzás után elegük van abból, hogy a kormánypártok még mindig csak ott tartanak, hogy bizonyos kérdéseket át kell gondolni, újra kell gondolni, igazságosabbá kell tenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK