Debreceni anatómia: hamis lehet a tévéfelvétel

2005.05.01. 17:50

A távirati iroda értesülései szerint kérdésessé vált, hogy egyáltalán a debreceni anatómiai intézet bonctermében készültek-e a norvég televízió felvételei. Szakértők szerint ugyanis a bemutatott terem nem egyezik meg minden részletében a debreceni anatómia bonctermével. A rendőrség folytatja a vizsgálatot az ügyben.

A rendőrség folytatja a vizsgálatot a debreceni anatómiai intézetben történt engedély nélküli hallgatói boncolással, illetve szervek kicsempészésével kapcsolatban - közölte vasárnap Vezendi Jánosné, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Korábban elmondta, hogy a rendőrség is a médiából szerzett tudomást arról, hogy a norvég TV2, majd az egyik hazai tévécsatorna olyan rejtettkamerás felvételeket mutatott be, amelyek - állításuk szerint - a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) anatómiai intézetének bonctermében készültek éjszakai, engedély nélküli boncoláson. A televíziós híradás szerint szerveket csempésztek ki a boncteremből.

A rendőrség a DEOEC feljelentése kapcsán kezdett el nyomozni az ügyben. A tiltott boncolással, illetve a szerv-csempészéssel kapcsolatban vizsgálatot rendelt el a DEOEC elnöke, amely szombaton befejeződött. Bár hivatalos tájékoztatást a vizsgálat eredményéről csak hétfőn adnak, az MTI magát megnevezni nem kívánó egyetemi forrásból úgy értesült, hogy az anatómiai intézetben a holttestek leltározása során semmilyen hiányt nem tártak fel, szervek sem hiányoztak.

Ez pedig azt jelentheti, hogy vagy minden korábban elvitt szervet visszajuttattak az intézetbe a hallgatók, vagy a norvég TV2 által készített filmben bemutatott emberi szervek nem az anatómiai intézetből származtak. Az MTI értesülései szerint kérdésessé vált, hogy egyáltalán a debreceni anatómiai intézet bonctermében készültek-e a norvég televízió felvételei. Szakértők szerint ugyanis a bemutatott boncterem nem egyezik meg minden részletében a debreceni anatómia bonctermével. Erre a felvetésre várhatóan a rendőrségi vizsgálatnak kell majd kétséget kizáró választ adnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKK