Megöli az unalom a balatoni büféseket

2005.06.01. 11:08

Hiába volt kánikula múlt hétvégén, csak kevés strandoló lézengett a Balaton partján. Az éttermek egy része még ki sem nyitott, a többiek konganak az ürességtől. A büfések szerint az emberek a naptárhoz igazítják a nyaralást, nem az időjáráshoz.

Néhány, pár fős német turistacsoporton kívül nem nagyon lehet nyaralókkal találkozni a Balaton környékén. Az éttermek többsége még ki sem nyitott, a székek az asztalokra fordítva pihennek. A hétvégi házakon, szállodákon az utolsó javításokat végzik, a megnyitott éttermekben most készülnek az idei kínálatot és az árakat hirdető táblák. Egy-két utcai árus már kipakolta a képeslapokat és a napszemüvegeket, de még unatkozva üldögélnek az üzletek előtt. A siófoki sétány kihalt, alig lézeng egy-két nyaraló.

A szezon beindulásán a múlt hétvégi hőség sem segített, csak kevesen keltek útra a Balaton felé. "Többen voltak, mintha esett volna, főleg szombat este, de nem volt még nyári hangulat" - mondta az [origo]-nak egy siófoki szabadtéri bár pultosa. A szezon csak akkor indul be, ha nyitnak a nagyobb szórakozóhelyek és befejeződik az iskola. A naptárhoz igazítják a nyaralást, nem az időjáráshoz - mondta a hétvégéről rosszkedvűen egy bazáros, miközben a képeslapokat rendezgette. Szerinte július elejétől augusztus 20-ig lesz nyüzsgés, addig megöli őket az unalom.

"Három asztalnál ülnek vendégek, így volt ez hétvégén is" - mondta egy széplak-felsői étterem vezetője. Kevesen jönnek le egy-két napra, a hosszabb nyaralások pedig csak az iskola után kezdődnek - tette hozzá. Vendégek még alig vannak, de ellenőrzés már volt idén az étteremben. Az ÁNTSZ-esek a konyha tisztaságát vizsgálták, a vámosok pedig arra voltak kíváncsiak, hogy az italokon van-e zárjegy.

Bőven van még hely egy siófoki, part menti három csillagos szálloda parkolójában is. A vendégek többsége német, ők jóval előre lekötött üdülésen vesznek részt. Német diákok is vannak, akik nemrég fejezték be a középiskolát és ez az utolsó közös kirándulásuk osztálytársaikkal. Az elmúlt hétvégén 3-4 szobát foglaltak le a szállodában azok a nyaralók, akik a jó idő miatt jöttek le. Egy-egy éjszakára érkeznek fiatalok, akik a szórakozóhelyek nyitóbulijai miatt utaznak a Balatonra, de a családos nyaralások csak július elején kezdődnek - mondta a szálloda munkatársa.

Három csillagos szálloda/fő/éjszaka 9000 Ft
Strandbelépő 700 Ft
Rántott sajt körettel étteremben 600 Ft
Sajtburger büfében 400 Ft
Nagy adag gépi fagyi 300 Ft
Egy gombóc fagyi 120 Ft
Másfél órás sétahajózás 1200 Ft
A siófoki strand kedden zárva volt, de az árak már kint vannak: 700 forint lesz a belépő a felnőtteknek. Évek óta idén a legmagasabb a víz szintje, amely május végére nem csak elérte, hanem meg is haladta az egy métert. De nem csak a víz mennyiségével, hanem annak minőségével is elégedettek a szakemberek. A szállodák árait érdemes összehasonlítani, mert némelyikben egy négytagú család két éjszakát tud eltölteni 60 ezer forintért, de akad olyan is, ahol ennyi pénzért majdnem egy hetet, négy éjszakát alhatnak.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Fábián Évi

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK