Vádat emeltek Sas József ellen

2005.08.01. 15:44
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Sas József, a Mikroszkóp Színpad igazgatója ellen adócsalás, tb-csalás és magánokirat-hamisítás miatt. A vád szerint Sas József 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben összesen több mint 7 millió forintot nem fizetett meg egészségügyi hozzájárulásként és 4 millió forintot társadalombiztosítási járulékként.

Adócsalás, tb-csalás és magánokirat-hamisítás miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Sas József, a Mikroszkóp Színpad igazgatója ellen. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az ügyben B. Béla egyéni vállalkozó ellen is. "Az elsőrendű vádlott B. Béla ellen adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás a vád" - közölte Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel hétfőn.
   
Az ügyészség által következetesen S. Józsefként emlegetett művész a vád szerint még 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal, a megállapodás célja pedig az volt, hogy a másodrendű vádlott Sas József kikerülje az adófizetési kötelezettségét. "A vádlottak megállapodtak abban, hogy a másodrendű vádlott művészeti tevékenységéből és az egyéb szponzoroktól szerzett bevételt az egyéni vállalkozó számlájára utalják át, az egyéni vállalkozó pedig ennek az összegnek a 90 százalékát készpénzben átadja a másodrendű vádlottnak, 10 százalékot megtart magának" - tette hozzá a szóvivő. Dobos Gabriella elmondta, hogy az így átvett jövedelemről a másodrendű vádlottnak mint önadózónak bevallást kellett volna készítenie, ő azonban nem fizette meg a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást ezen összegek után.
   
A vádlottak szerződést kötöttek, miszerint az egyéni vállalkozó jogosult a művész mint jogtulajdonos képviseletére, nevében köthet szerződést, és jogosult beszedni a szerződött összegeket. Egy másik szerződést a Mikroszkóp Színpad Kht., illetve a Mikroszkóp Színpad Alapítvány képviselőjeként kötöttek meg a vádlottak. Ez gyakorlatilag üzletszerzői tevékenység ellátásával bízta meg az egyéni vállalkozót. Azonban ezek színlelt szerződések voltak, hiszen a megkötött szerződések tekintetében semmilyen tevékenységet nem végzett az elsőrendű vádlott, a szerződéseket Sas József kötötte és végezte el. A szerződésnek megfelelően az egyéni vállalkozó bankszámlájára utalt összeget az elsőrendű vádlott készpénzben felvette, és 90 százalékát átadta Sas Józsefnek.
   
Sas József nem érzi magát bűnösnek

Így a jövedelemadót Sas József 1998-ban 7,8 millió, 1999-ben 9,9 millió, 2000-ben 4,6 millió, 2001-ben 12,8 millió forinttal csökkentette. Amikor tudomást szerzett arról, hogy az egyéni vállalkozónál adóellenőrzés folyik, ő saját maga önellenőrzést végzett, és utólag közel 20 millió forintot megfizetett személyi jövedelemadóként az APEH-nek. Ezzel részben megtérítette az adóhiányt.
   
A vád szerint Sas József 1999, 2000 és 2001-ben összesen több mint 7 millió forintot nem fizetett meg egészségügyi hozzájárulásként és 4 millió forintot társadalombiztosítási járulékként.

Korábban Sas József ügyvédje, Zamecsnik Péter az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy ügyfele nem érzi magát bűnösnek, az adóbefizetést a partnercégnek kellett volna intéznie. Zamecsnik szerint, miután a humorista megtudta, hogy megbízottja nem végezte el a feladatot, utólag kiegyenlítette tartozását, vagyis az APEH-nak befizetett huszonhárommillió forintot. További probléma azonban, hogy a rendőrség Sas József tartozását ennél jóval többnek számolta, az ügyvéd szerint a hatóság körülbelül harminckétmillió forintot kér számon ügyfelén.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK