Egykulcsos adót akar az MDF is

2006.02.01. 13:42

Az SZDSZ-hez hasonlóan az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését szorgalmazza gazdasági programjában az MDF. A kisebbik ellenzéki párt emellett szeretné elérni azt is, hogy területtől függően határozzák meg a minimálbért.

Egykulcsos adó
A kisebbik kormánypárt, az SZDSZ szintén az egykulcsos adórendszer híve, igaz, a liberálisok némileg magasabb, 20 százalékos kulcsot tartanak indokoltnak. A két nagy párt, az MSZP és a Fidesz azonban elutasítja ezt az elképzelést. Az egykulcsos adó bevezetésének ellenzői főként azzal érvelnek, hogy így a vagyonosobbak arányaiban ugyanannyit adóznának mint a szegényebbek.

Az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését és a minimálbér differenciálhatóságát nevezte az MDF legfontosabb gazdasági programpontjainak Katona Kálmán választmányi elnök szerdán Budapesten. Az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó egyszerűsíti az adóbevallást, csökkenti a bürokrácia költségét és a munkanélküliséget, valamint kifehéríti a gazdaságot, megszünteti a "többit a zsebbe" gyakorlatát - mondta el sajtótájékoztatóján az MDF országos választmányának elnöke.

Hozzátette: programjukban szerepel, hogy az ország legnagyobb munkanélküliséggel sújtott térségeiben el lehessen térni az országos minimálbértől, s annak mértéke mintegy 20 százalékkal is kevesebb lehessen egyes térségekben. Ez a változtatás a már szerződésben lévőkre nem vonatkozna - jegyezte meg. A választmányi elnök a javaslatot azzal indokolta, hogy ezekben a régiókban a fiatal képzetlen munkaerő elhelyezkedését gátolja a magas minimálbér. Mint mondta, az eltérés mértékéről az állam, valamint a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei állapodnának meg, ami elsősorban a cigány lakosság foglalkoztatását segítené.

Katona Kálmán kifejtette: az öngondoskodó polgárok megtakarításait nem szabad újra megsarcolni. Az MDF célkitűzése, hogy 2007-ben ne vezessék be a kamatadót, és töröljék el az árfolyamnyereség-adót és az egyenes ági örökösödési illetéket. A párt a hazai piac védelme érdekében jelentősen növelni kívánja a fogyasztóvédelmi felügyelőségek és a civil fogyasztóvédő szervezetek költségvetési támogatását - közölte.