Repülő alakú emlékparkot építenek Hejcén

2006.02.08. 8:12

A hejcei önkormányzat repülőgép formájú parkot szeretne építeni a január 19-én lezuhant szlovák gép negyvenkét áldozatának emlékére - írta a szerdai Népszabadság. A katasztrófa helyszínét a napokban újból átkutatták, összegyűjtötték az utolsó roncsdarabokat, személyes tárgyakat is.

Emlékparkot építenének Hejcén, a templom, a temető és a püspöki kastély közötti, háromszög alakú területen  - tájékoztatta a Népszabadságot Rohály Géza, Hejce polgármestere. A park formája olyan repülőgépre hasonlítana, amely orrával a január 19-i tragédia színhelye, a Borsóhegy felé mutat. A szlovák kormány szintén emlékművet szeretne állítani a településen, melynek közelében negyvenkét, Koszovóból hazafelé tartó katona vesztette életét. Az egyeztetés a tervekről a jövő héten kezdődik.

Hejcén a baleset után megjelent a katasztrófaturizmus, többen érkeztek, hogy megnézzék a helyszínt, de az áldozatok hozzátartozó is felkeresték a hegytetőt, s ott gyertyákat és koszorúkat helyeztek el. A múlt hétvégén újra átkutatták a katonák a helyszínt, összegyűjtötték az ott maradt utolsó roncsdarabokat, személyes tárgyakat is. A polgármester szerint átgereblyézték a hóval borított területeket, hogy az olvadás után már ne bukkanjanak fel újabb tárgyak.

A szlovák védelmi miniszter a napokban emlékérmeket adott át azoknak a hejcei lakosoknak, akik segítettek a mentésben és a roncsok elszállításában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK