Meghalt a szivacsos agysorvadásban szenvedő férfi

2006.03.01. 13:47

Meghalt az a férfi, akit szivacsos agysorvadás tüneteivel kezeltek a szegedi neurológiai klinikán - állította az RTL Klub. A hírt a klinikán nem erősítették meg. A beteg férfi - a makói kórház egyik orvosa - tavaly ősszel került a klinikára.

Meghalt az a férfi, akit szivacsos agysorvadás tüneteivel kezeltek a szegedi neurológiai klinikán - értesült szerdán az RTL Klub. Lonovics János, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke az MTI-nek elmondta: nem adnak ki információt az üggyel kapcsolatban, így nem cáfolta és nem erősítette meg a kereskedelmi csatorna értesülését. A férfi - a makói kórház egyik orvosa - tavaly ősszel került a klinikára.

A Creutzfeldt-Jakob kór vezető tünete az elbutulás, személyiségváltozás, emlékezet- és magatartászavarok. A betegség két hónap-három éven belül halálhoz vezet, de nem terjed emberről emberre. A kór kialakulásáért legnagyobb valószínűséggel felelősnek tartott fertőző természetű fehérjéket, a prionokat, a szarvasmarhák is hordozhatják. A betegség eredete nagyon nehezen követhető vissza, mert a lappangási idő öttől akár húsz évig is terjedhet. Magyarországon évente tíz-tizenöt esetet regisztrálnak, ezek azonban egymástól elszigetelten jelentkeznek.