Szántót, vázákat, lakást is örököltek már kórházak

2006.03.01. 7:48

Többnyire fejlesztésekre használják a kórházak azokat az adományokat, amelyeket ott ápolt, elhunyt betegek hagynak rájuk végakaratban - írja a Népszabadság. A kórházak örököltek már aranygyűrűt, vázagyűjteményt, könyvtárat, festményt, kerekes széket, többholdas szántót, vagy éppen lakást.

Gyakran hagyják a kórházakra vagyonukat a haldokló betegek - írja a Népszabadság. Az utolsó napjaikat magányosan, családtagok vagy látogatók hiányában orvosok és ápolók körében töltő betegek néha mindenüket örökül hagyják a kórházra, vagy az őket ápolókra.

Ajkay Zoltán, a Magyar Kórházszövetség előző elnöke, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet volt főigazgatója a lapnak elmondta, volt már, hogy lakást örökölt három orvostársával együtt, de erről lemondtak az elhunyt rokonainak javára, de előfordult, hogy teljes könyvtárat és vázagyűjteményt kapott az általa irányított kórház. A Semmelweis Egyetemnek három többhektáros szántója, két lakása, egy családi háza, valamint egy horányi nyaralója van jelenleg - örökségből. Az adományokkal általában nem tudnak mit kezdeni, ezért értékesítik őket, a befolyó pénzeket pedig fejlesztésekre fordítják, új műszereket, gépeket vesznek.

A lap szerint a Heim Pál gyermekkórház is kap adományokat, van például egy érdi ingatlanuk, amelyben még benne él az örökhagyó, tavaly pedig Ausztráliából kaptak 17 millió forintot egy ott élő magyar hagyatékaként. Az így befolyó pénzeket egy új épületrész felhúzására fordítják, amelynek 750 milliós költségéből 40-50 milliót tesznek ki az ilyen adományok.

Csakhogy, a kedvezményezett intézetnek gyakran pluszkiadást jelent az adomány. Fedezni kell a hagyatéki eljárás költségeit, az esetleges perdíjat, a gondnok, a közjegyző pénzét. Az Országos Onkológiai Intézetben előfordult már, hogy többe került a papírmunka, mint az adomány értéke. Kaptak már tízezer forintnyi készpénzt, használt ruhát. Valaki házat hagyott rájuk, cserébe azt kérte, temettessék el és gondozzák a sírját, de volt aki emlékművet állíttatott egy ott elhunyt betegnek a kórház kertjében, de kaptak már aranygyűrűt, ékszereket, romos házat, kárpótlási jegyet. A bizományosan értékesített ingóságokból befolyó pénzen műszereket vesznek - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK