Enyhébb büntetést kaptak Simon megverői

2006.04.24. 16:11

A Fővárosi Bíróság az utolsó tárgyaláson szóban megindokolta ítéletét, felvázolva, hogy a bizonyítékok alapján mi okozhatta Simon Tibor halálát. A bíróság elnöke hangsúlyozta, hogy az eljárás során számos egymásnak ellentmondó tanúvallomás született, és ellentmondó szakértői vélemény is akadt, ezért csak azokat a tényeket tudta figyelembe venni és értékelni, amelyeket megfelelően alátámasztottak egyéb bizonyítékok is. Az [origo] röviden összefoglalja, a bíróság szerint mi is történhetett.

Galambos kivételével a többi vádlott biztonsági őrként dolgozott egy budai szórakozóhelyen, a Café Allure-ben, ahová 2002. április 21-én éjfél körül Simon Tibor és két barátja betért, hogy megünnepeljék egyikük születésnapját. Galambos János is itt szórakozott aznap este, ő rendszeresen járt ide, így ismerte Országh Rolandot, Hegyesi Jánost és Hajnal Attilát.

Simon kezdte

A focista és barátai mulatozása zavarta a többi vendéget, a tanúk szerint pezsgőt locsoltak, az asztal tetején táncoltak és hangoskodtak. Ezért is figyelmeztette őket az egyik biztonsági őr, de a vendégek közül is akadt, aki szólt nekik, ővelük keveredett vitába Simon. Ennek az lett a vége, hogy a focista "lefejelte" egyiküket, a közelben álló Galambost pedig leköpte. Az elsőrendű vádlott ezután ütötte meg Simont, az egyik biztonsági őr közben próbálta szétválasztani őket. A focista ezután rohant ki a Café Allure-ből, a bizonyítékként felhasznált utcai kamerák felvételén az látható, hogy a három őr futott utána, majd kis késéssel Galambos.

"Ismeretlen okból" esett el Simon a szórakozóhely előtt, bár az egyik őr első vallomásában azt mondta, ő rántotta el vagy gáncsolta el, de ezt később visszavonta, és nem sikerült megállapítani, mi történt valójában. A földre került focistát a három őr ütötte és rugdosta, majd otthagyták, mire Simon magától felállt. Ekkor ért viszont oda Galambos, aki lendületből - "futtában" - óriási erővel megütötte az arca jobb oldalán, a szeménél. Az ütés erejétől a futballista hanyatt esett, olyan hirtelen, hogy egyáltalán nem tudta hárítani az esését, így "teljes testhosszban elvágódott", és a feje a kövezetnek csapódott.

Galambos ezután még egyszer megrúgta, majd elment, az ütés miatt erősen vérzett a keze, ezért taxiba ült és távozott. A földön maradt Simonhoz a járókelők hívtak mentőt. Mivel nem volt megfelelő információja a mentőszolgálatnak a sérülés valódi súlyosságáról, nem is a legnagyobb felszereltségű autójuk érkezett a helyszínre.

Nem volt esélye a túlélésre

Simon végül 65,5 órával és több műtéttel később a kórházban halt meg. Mint az orvosai vallomásából kiderült, a sérülése - koponyatörés és agyi sérülés - olyan súlyos volt, hogy a túlélésre gyakorlatilag semmi esélye sem volt.

A focista holttestének vizsgálatakor főként arra keresték a választ, okozhatta-e a halált az, hogy több tanú szerint sok rúgás és ütés érte fejét. A boncolási jegyzőkönyv szerint viszont nem találtak a fejen és a fejbőrön semmi nyomot, ami ezt alátámasztotta volna, csak Galambos ütésének és az elvágódásának a helyét.

Ennek alapján a bíróság arra alapozta ítéletét, hogy Simon úgynevezett "típusos elesési sérülésbe" halt bele. Galambosnál enyhítő körülménynek számított, hogy a történtek után azonnal beismerő, magára nézve terhelő vallomást tett, és ezt végig fenn is tartotta, míg a bíróság szerint a másik három vádlott szavahihetőségét aláásta, hogy az újabb és újabb előkerült bizonyítékok szerint módosítgatták vallomásukat. Galambosnál és az egyik őrnél figyelembe vették ugyanakkor azt is, hogy korábban is kerültek összeütközésbe a törvénnyel. Egy másik biztonsági őrnél pedig azt, hogy a történtek idején rendőr volt, így "szakmai és erkölcsi parancs lett volna számára", hogy megakadályozza Simon bántalmazását.

Gergely Zsófia

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK