Kaszálnak az átázott gátakon

2006.05.01. 9:54

Több helyen kézi kaszálás kezdődött az erősen átázott gátakon, így könnyebben észre lehet venni az esetleges szivárgásokat, rendellenességeket. Továbbra is lassan apad a Tisza és a Hármas-Körös.

Még mindig kilencezer négyzetkilométernyi területet veszélyeztet a víz - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője hétfőn. Reich Gyula szerint a Tisza teljes magyarországi szakasza továbbra is lassan apad. Szegednél hétfőn délelőtt 955 centiméteres volt a Tisza. Az utóbbi 24 órában Szolnoknál 9, Szegednél 11 centimétert apadt a folyó. A Hármas-Körös apadása is lassú ütemű, Szarvasnál 888 centiméter volt a vízállás, Kunszentmártonnál 973. Az utóbbi 24 órában 10 centiméterrel csökkent a vízszint. A Tisza és mellékfolyói áradása miatt kitelepítettek száma 1.642-ről 1.589-re csökkent.

Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tisza jobb partján Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal partján Tiszakeszi és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 339 kilométeres védvonalon. Az előrejelzések szerint a következő napokban az apadás üteme valamelyest erősödni fog, a hét végén azonban lelassulhat a folyamat, mert addigra a Tisza-torkolathoz ér a Dunán levonulóban lévő árhullám, s ez duzzasztólag hat a folyóra

A gátak átázásának veszélye miatt a Tisza mentén folytatódott a szokásosnál is jobban megerősített figyelőszolgálat. A jelenségek jobb megfigyelhetősége érdekében több helyen kézi kaszálás kezdődött, mert a felázott töltéseken géppel nem lehet közlekedni - tájékoztatott Reich Gyula. A suvadásokkal érintett kritikus töltésszakaszokat a védekező erők folyamatos beavatkozással egyensúly közeli állapotban tartják. Máshol a védekezési munkálatok főleg a töltés rézsűk bordás megtámasztására illetve az átszivárgó vizek szabályozott elvezetésére irányulnak.

A Tisza jobb partján Csanytelek térségében egy újabb buzgár keletkezett, amelyet 16 ezer homokzsák beépítésével elfogtak. A Tisza bal partján a körtvélyesi szivattyútelepnél ugyancsak buzgárosodást észleltek, a jelenséget egy ellennyomó medence építésével sikerült egyensúlyi állapotba hozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK