Boross Péter tanácsaira is számít Gyurcsány

2006.05.31. 12:16

Három volt kormányfő is segítheti tanácsaival Gyurcsány Ferenc megalakuló kormányát: Medgyessy Pétert és Horn Gyulát már fel is kérte tanácsadónak a miniszterelnök, aki ugyanerről a posztról Boross Péterrel is egyeztetni fog a Kormányszóvivői Iroda szerint. Mindhárom egykori miniszterelnök más-más területen osztaná meg tapasztalatait a kormányzattal, fizetség nélkül.

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, egy kormányhatározattal új tanácsadói tisztséget hoztak létre annak érdekében, hogy a korábbi kormányfők "sokoldalú tapasztalatai hasznosulhassanak" a kormányzati munkában. Az eddig úgynevezett utazó nagykövetként eddig is a kormány munkáját segítő Medgyessy Péter már felkérést kapott az új tisztségre, szerdán pedig a Kormányszóvivői Iroda megerősítette, hogy Horn Gyulát is megkereste Gyurcsány.

Horn Gyulát levélben kérte fel a miniszterelnök a tanácsadói szerepkör ellátására, majd négyszemközt is találkoztak, hogy megbeszéljék ennek részleteit - közölte az [origo]-val a Kormányszóvivői Iroda. Horn, aki 1994-98 között töltötte be a kormányfői posztot, eddig is segítette a koalíciós kormányzat munkáját, mégpedig elsősorban - szintén díjazás nélkül adott - külpolitikai tanácsaival.

Hornhoz és Medgyessyhez hasonlóan az MDF-es Boross Péter - aki Antall József halála után töltötte be rövid ideig a kormányfői posztot - számára sem lenne idegen a tanácsadói szerepkör, az iroda tájékoztatása szerint már eddig közreműködött az 56-os emlékév előkészítésében, és segítette az ebben érdekelt civil szervezetekkel való kapcsolattartást.

A Kormányszóvivői Iroda az [origo]-t arról tájékoztatta: Gyurcsány Ferencnek Boross Péterrel is "szándékában áll egyeztetni" arról, hogy a jövőben milyen formában venne részt a kormányzat munkájának elősegítésében. Orbán Viktor neve viszont továbbra sem merült fel a tervezett tanácsadók listáján. A Kormányszóvivői Iroda hangsúlyozta, hogy a felkérések ellenére egyelőre nincs végleges döntés arról, hogy ki milyen feladatot és pontosan milyen formában fog ellátni. Ez ugyanis csak a Miniszterelnöki Hivatal átalakítása után dőlhet el, hiszen a tanácsadói tevékenység ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításáról a hivatal gondoskodik.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK