Gyurcsány: Nincs döntés a vizitdíjról

2006.07.01. 9:44

Gyurcsány Ferenc miniszerelnök szerint egyelőre nem született döntés a vizitdíj bevezetéséről. Előzőleg a Népszabadság úgy értesült, hogy ötszáz forint lehet a vizitdíj és heteken belül eldől, kell e majd fizetni az orvosi vizsgálatért. A lap szerint a bevétel mellett a tervezet készítői szerint fontosabb eredmény, hogy "megfontoltabbá" válik majd az orvoshasználat.

A kormány nem hozott döntést a vizitdíjról - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten újságírónak. "Nincs elvi döntés. Nagyon-nagyon messze vagyunk ezektől az ügyektől" - közölte a politikus a vizitdíjjal kapcsolatos sajtóhírekre reagálva az MSZP országos választmányának üléséről távozóban.

 

Elmondta, a kormány döntését megelőzően vitát szeretne erről kérdésről. Meg kell vitatni azt, mi az előnye és mi a hátránya, kikre vonatkozhat, vonatkozhat-e nyugdíjasokra, illetve kisgyerekekre, milyen esetekben kell fizetni. Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy pénteken is konzultált az egészségügyi miniszterrel szocialista szakpolitikusok társaságában. Arról beszéltek, hogy Balatonőszöd után milyen menetrendben kell dolgozni.

A Népszabadság korábban úgy értesült, hogy a szaktárca ötszáz forintban állapította meg a vizitdíjat. A lap szerint a korábban. A vizitdíjra már a kormányprogramban is szerepelt utalás, azonban a lap szerint meglepő, hogy a kormány már ilyen hamar - akár szeptemberben - bevezetné az orvosnál tett látogatásért fizetendő díjat.

Időközben megemelkedett a díj összege is: korábbi információk még kétszáz forintos vizitdíjról szólnak. Az alkalmankénti ötszáz forint mintegy harminc milliárd forintos bevételt biztosítana az egészségügynek.

A pénz mellett járulékos profitot jelenthet, hogy csökkenne az európai átlagnál jóval magasabb magyar "orvoshasználat". Arról egyelőre nem készült terv, kell-e fizetni abban az esetben, ha az orvos utalja további vizsgálatokra a beteget. A sürgősségi betegellátás azonban továbbra is ingyenes maradna - írja a Népszabadság.

Az Európai Unió szinte minden országában fizetni kell az orvosi ellátásért - az Egyesült Királyságot, Görög- és Spanyoloszrágot kivéve. Általános elv azonban, hogy a gyerekek, a nyugdíjasok a rászorulók és a súlyos betegek nem fizetnek hozzájárulást.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK