Barlangba zuhant egy kiránduló a Pilisben

2006.08.18. 18:35

Harminc méter mély barlangba esett egy kiránduló férfi a pilisi erdőben. A mentőalakulatoknak sikerült kimenteni, kisebb sérülésekkel túlélte a zuhanást. A kirándulócsoport több tagja a figyelmeztető tábla ellenére ment a barlanghoz.

Harminc méter mély barlangba zuhant egy turista a Dobogókő és Pilisszentkereszt közötti erdőben péntek délután. A férfit sikerült kimenteni, a könnyebb sérülésekkel szállították a mentők a fővárosi Árpád Kórházba - közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője. A 35 év körüli férfi egy turistacsoporttal túrázott a pilisi erdőben, amikor a Szopláki-ördöglyuk nevű barlangba esett - mondta Adamkó Péter.

A riasztásvezető szerint a csoport annak ellenére merészkedett a barlang bejáratához, hogy azt jól láthatóan elkerítették, és egy figyelmeztető tábla is jelezte, hogy a barlang nem látogatható.

A Szopláki-ördöglyuk nevű barlang föld alatti része 220 méter hosszú, bejárati nyílása 37 méter széles, a legalacsonyabban fekvő pontja pedig 37 méter mély. Mivel biológiai értékeire tekintettel 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították, így az csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hozzájárulásával, megfelelő technikai eszközökkel látogatható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK