Tehenekért is kaptak közpénzt képviselők

2006.09.01. 10:03

Augusztusban nyilatkozniuk kellett a képviselőknek vagyoni helyzetük mellett arról is, hogy kaptak-e állami vagy európai uniós támogatást. A nyilatkozatokból kiderült, hogy a legnagyobb összeget a gazdálkodó politikusok kapták, például anyatehén tartására vagy gabonatároló építésére. Az MSZP-s Ecsődi László 58 millió forintnyi támogatásról számolt be. Demszky Gábor az állami kamattámogatású lakáshitelét írta be, amelynek összegét még a bank sem tudja.

Egy júliusban elfogadott törvénymódosítás értelmében - amelyet fideszes és KDNP-s képviselők jegyeztek - az Országgyűlés tagjainak ki kellett egészíteniük vagyonnyilatkozataikat azzal, hogy kaptak-e személyesen vagy akár cégeiken keresztül állami vagy európai uniós támogatást. A kiegészítés határideje augusztus közepén járt le.

Az [origo] összesítése szerint mindössze 12 országgyűlési képviselő kapott közpénz-támogatást. A legtöbben gazdálkodóként juthattak hozzá, cégükön keresztül állami vagy uniós pénzekhez, de sokan a lakás- vagy építési hitelük utáni állami kamattámogatást is beírták a nyilatkozatba.

A legnagyobb összeget Ecsődi László (MSZP) jelölte meg, igaz nem személy szerint a képviselő, hanem egy szövetkezet és két kft. részesült a pénzekből. A dokumentum szerint a Március 21. Szövetkezet 28 millió forintot, a Helinanthus Kft. 9,7 millió forintot kapott pályázati támogatásként, gabonatároló építésére és munkagépek vásárlására. Emellett még 2005-ben, az Angus Kft. 20,3 milliót kapott, anyatehéntartási támogatásként.

Nagyobb összeget jelölt meg Búzás Péter (MSZP) is, akinek cége, a Maros Fleur Kft. idén, mintegy 28 millió forintot kapott, döntően termelésbővítésre. Tittmann János (MSZP) a Relabor Kft.-nek folyósított 12 millió forintos munkahelymegőrzési támogatást tüntette fel a nyilatkozatában.

Többen kaptak még gazdálkodóként állami vagy uniós pénzeket: Járvás István (Fidesz) arról számolt be, hogy a jászapáti szövetkezet anyatehéntartási támogatásként és kamattámogatásként, mintegy 1,4 milliót kap idén. Géczi József Alajos (MSZP) uniós pénzeket kap: földalapú támogatásként, 2004 májusától évi 56 ezer forintot.

Karsai József (MSZP) 275 ezer forint kamattámogatást kapott gazdálkodási hiteléhez. Kerényi János (Fidesz) pedig tavaly 550 ezer, idén 110 ezer forint uniós támogatásban részesült, szintén gazdálkodóként. Örvendi László József (Fidesz) azt írta vagyonnyilatkozatába, hogy a Nagyhegyesi Gazda Szövetkezet összesen, mintegy 118 ezer forint kamattámogatást kapott.

Demszky Gábor (SZDSZ) egy ingatlanhitel utáni kamattámogatást vallott be, amelyet még 2002-ben kapott. A támogatás mértékét viszont nem tudta megjelölni, mivel a bank erről nem adott tájékoztatást, arra hivatkozva, hogy év közben nem tudnak erről igazolást kiállítani.

Schwartz Béla (MSZP) 97 ezer forintos lakásépítési kamattámogatást kapott, még 2002-ben , saját bevallása szerint a kormánytól. Tóth András (Fidesz) pedig feleségével együtt 15 milliós lakásépítési hiteléhez kapott állami kamattámogatásról számolt be. Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) más jellegű támogatást kap, mint az összes többi képviselő: ő háziorvosként, havi 25 ezer forint eszköztámogatásban részesül.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK