Kormánypárti visszaesést jósol a Vision Consulting

2006.09.01. 22:34

A kormányzó pártok minden bizonnyal rosszabbul szerepelnek az október 1-jei megmérettetésen mint négy éve, de feltehetoen nem lehet majd egyértelmuen kijelenti, hogy az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte - olvasható a Vision Consulting pénteken közzé tett elemzésében.

A kormányzó pártok minden bizonnyal rosszabbul szerepelnek majd, mint négy éve, ennek azonban a mostani helyzetükön túl legalább annyira oka, hogy négy éve "túlnyerték magukat". "Vagyis, a megszorító csomag hatásai nélkül is arra számíthatnánk, hogy az MSZP pozíciókat veszít majd ősszel" - áll az elemzésben.

Mint írták, a pozícióvesztés azonban megítélésük szerint csak viszonylagos lehet. "Azaz, bár a 2002-es állapotnál rosszabb lesz a kormánypártok helyzete, összességében feltehetően nem lehet majd egyértelműen kijelenteni, hogy az önkormányzati választást a Fidesz nyerte. Nagyon leegyszerűsítve vélhetően olyan kép alakul majd ki, hogy a fővárosban a kormánypártok, a megyei közgyűlésekben és a kistelepüléseken az ellenzéki erők győznek, a megyei jogú városok pedig kiegyenlített eredményt hozhatnak".

Az elemző cég szerint a kormányoldal dominanciája megmaradhat a fővárosban, sőt, a megyei jogú városokban is némileg jobbak az esélyeik. "A fővárosi eredmények vonatkozásában Demszky Gábor győzelme és az közgyűlési többség megmaradása - jóllehet e többség mértékének csökkenése - várható." Megítélésük szerint - a polgármester-választásokra vonatkozóan - legalább tizenöt olyan kerület van Budapesten, ahol a kormánypárti győzelem nincs veszélyben. "Ezzel szemben mindössze két nagy valószínűséggel biztosnak tekinthető ellenzéki állás - az I. és a XII. kerület - van". A kerületi képviselőtestületekben a kormányoldal enyhe dominanciáját várják, de - mint olvasható - "az egyes kerületek képviselőtestületeiben jelentősebb Fidesz-javítás várható".

Az elemzés szerint a megyei jogú városok esetében erősebb ellenzéki előretörésre lehet számítani. "Az ellenzék dolga ugyanakkor nehezebb: ahhoz, hogy ugyanannyi megyei jogú városi polgármesteri helye legyen, mint a kormányoldalnak, hét helyen kellene a jelenlegi erőviszonyokon fordítania. Ez megítélésünk szerint elképzelhető, de nem valószínű".

A megyei közgyűlésekben - mint írták - ezzel szemben nagyarányú Fidesz előretörést prognosztizálnak. Ezen előretörés értelmezése azonban bonyolultabb, egyrészt a civil szervezetek szerepe, másrészt az MDF okán.

A Fidesz vélhetően sok helyen egyedül is abszolút többséget szerez - ahol azonban nem ez lesz a helyzet, ott a választás napján még nem lesz világos, kié a többség, hiszen a civil szervezetek és az MDF koalíciós stratégiája kiszámíthatatlan.

A Vision Consulting pártpolitikailag nem, vagy nehezen értelmezhetőnek tartja a 10 ezer fő alatti településeken várható eredményt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK