Megválik részmunkaidős dolgozóitól a szegedi kórház

2006.09.01. 18:43

Harmincnégy részmunkaidős és nyugdíjas dolgozójának nem hosszabbította meg a szerződését szeptember elsejével a szegedi kórház; az intézkedésekre a finanszírozás csökkenése miatt volt szükség - nyilatkozta Pajor László igazgató. A kórház vezetője szerint a részmunkaidősök távozása nem befolyásolja az intézmény munkáját.

Nem hosszabbítja meg 34 részmunkaidős dolgozója munkaszerződését a szegedi kórház. A 95 százalékos teljesítménykorlátozás bevezetése és az egyes betegségcsoportok esetében elvégzett beavatkozások csökkenő finanszírozása mintegy 150 millió forint kiesést jelent a kórház számára az év hátralévő részére - hozta nyilvánosságra Pajor László professzor.

A tavalyi teljesítmény 95 százalékán megszabott maximális támogatás különösen nehéz helyzetbe hozza az intézményt, hiszen a kórházban az elmúlt évben rekonstrukciós munkák folytak, és egyes osztályok hosszabb-rövidebb időre bezártak, így az eleve alacsony bázis csökkent tovább - tette hozzá.

A kórház - a béreket leszámítva - havonta mintegy 100 millió forintból gazdálkodik, így a takarékosságra nem volt más lehetőség, mint a költségvetés 70 százalékát adó bértömeg csökkentése, de emellett 10 százalékkal kisebb lesz az anyagköltség és a gyógyszerkeret is - közölte a főigazgató. Az összesen 670 dolgozót foglalkoztató kórház 34 részmunkaidős dolgozójának elküldése nem befolyásolja a betegbiztonságot és az ellátás színvonalát - tudatta Pajor László.

A professzor hangsúlyozta, a támogatások esetleges további csökkenése, amely csak nagyobb arányú elbocsátással lehetne kompenzálható, az ellátás színvonalának romlásához vezetne, ez azonban szakmailag már nem vállalható.

Pajor László kifejtette, az önkormányzat és a klinikákat működtető egyetem között már évek óta folyik az egyeztetés az ellátórendszer racionalizálásáról, a párhuzamosságok megszüntetéséről. A két szervezet egyesülésére azonban csak az új klinikai központ felépülése teremt majd lehetőséget.