Demszky nyert, de megizzasztotta Tarlós

2006.10.01. 23:54

Az SZDSZ-es Demszky Gábor nyerte ismét a főpolgármester-választást, de ezúttal sokkal szorosabb versenyben, mint négy évvel ezelőtt. Fő ellenfele, a függetlenként, fideszes támogatással induló Tarlós István tudomásul vette vereségét, de gratulálni nem akar Demszkynek. Demszky szerint az eredmény visszaadta Budapest becsületét.

Bár négy éve még szocialista ellenfele is volt, a mostaninál jóval kényelmesebben nyerte el a főpolgármesteri posztot Demszky Gábor. Most viszont a korábbiakhoz képest mindenképp szoros versenyben  -  46,86:45,2%-os arányban - sikerült csak győznie. Négy éve Schmitt Pál, aki függetlenként indult, de a Fidesz támogatta, és később csatlakozott is a párthoz, a voksok alig több mint 35 százalékát kapta meg, míg Demszkyre szavazott a fővárosiak 46,7 százaléka.

A felállás most is hasonló volt, a Fidesz nem saját jelöltet indított, hanem a független óbudai polgármester, Tarlós István mögé állt be. Tarlós vasárnap késő este elismerte vereségét, bár megjegyezte, gratulálni nem tud, Demszky és csapata ugyanis szerinte nem volt túl sportszerű az utóbbi pár hétben.

Tarlós büszke rá, hogy csak kevéssel maradt alul Demszkyvel szemben. "Demszky Gábor soha többet nem mondhatja, hogy Budapest egy liberális város" - mondta Tarlós István.

Az eredményt tudomásul veszi, haragot nem táplál - mondta Tarlós, aki megjegyezte, a "lebunkózott kerületi polgármester igencsak megkeserítette Demszky Gábor életét". Demszky győzelméért egyébként részben az MDF-et tartotta felelősnek, és azt ajánlotta a liberális politikusnak, hogy vigyen egy csokor vörös rózsát Dávid Ibolyának, a demokrata fórum elnökének.

Demszky Gábor az eredményt úgy értékelte, megválasztásával a szavazók "visszaadták Budapest becsületét", mert megmutatták, hogy Budapest nem a zavargások és az utcai vandalizmus, hanem a biztonság fővárosa.

Demszky azt ígérte, folytatja "az építés politikáját a Gyurcsány-kormánnyal együtt". Szerinte az MSZP-vel együtt többságben lesznek a fővárosi közgyűlésben, mert a főpolgármesterrel együtt a testület 67 tagú (Ehhez az SZDSZ listáját vezető Demszkynek le kell mondania mandátumáról). A főpolgármester visszavágott Tarlós Istvánnak is - akinek beszéde percekkel korábban hangzott el -, amikor kijelentette, Budapest igenis liberális város.

Demszkyt egyébként korábban bejelentette, 2010-ben mindenképp visszavonul, és addigra meg akarja találni utódját. Az SZDSZ listájára felvetetett több új arcot - köztük Bojár Iván András építészkritikust, az SZDSZ ifjúsági szervezetének vezetőjét, John Emesét -, azzal a nem titkolt céllal, hogy esetleg közülük kerülhet ki politikai örököse.

KAPCSOLÓDÓ CIKK