Bújjon Gyurcsány vagy Orbán bőrébe!

2006.10.03. 15:33

Az [origo] szerepjátékával kísérletet tehet a két hete tartó magyar politikai válság megoldására. Bújjon képzeletben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vagy Orbán Viktor Fidesz-elnök bőrébe, és próbáljon olyan döntést hozni, amivel ellehetetleníti ellenfelét, saját helyzetét viszont megszilárdítja. Játékunk segítségével megismerheti a következő napok néhány lehetséges forgatókönyvét és - legalábbis gondolatban - kipróbálhatja, milyen érzés Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc helyében lenni.

Egyre izgalmasabb politikai helyzet áll elő Magyarországon. Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfőn elképzelhetőnek nevezte, hogy addig tiltakozik támogatóival a Kossuth téren, amíg a kormánykoalíció le nem váltja Gyurcsány Ferenc kormányfőt és vissza nem vonja megszorító intézkedéseit, miközben utóbbinak esze ágában sincs távozni.

Ennyire kiélezett, feszült küzdelem talán még választási kampányok során sem alakult ki a két politikai oldal között. Ráadásul most két nagyjából azonos súlycsoportba tartozó politikus csap össze, és úgy tűnik, hogy Orbán vagy Gyurcsány súlyos politikai vereségevel zárul az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárgása után kirobbant válság. Az elmúlt napokban számtalan forgatókönyv jelent meg arról, milyen kimenetele lehet az eseményeknek, ezek alapján Gyurcsány politikai győzelmére épp akkora esély van, mint Orbánéra. Arra viszont kevesen fogadnának, hogy mindketten sértetlenül fognak kikerülni a küzdelemből, és zavartalanul folytathatják tovább pályájukat.

Játsszon!

Ha gondolkodott már azon valaha, hogy milyen lehet egy politikus bőrébe bújni, akkor most itt a remek alkalom, az [origo] szerepjátékával végigjátszhatja a következő napok, hetek politikai eseményeit, akár Gyurcsány, akár Orbán szemszögéből. Ebből a cikkből elindulva különböző választási lehetőségeket próbálhat végig, amelyek a jelenlegi politikai válság megoldásait, illetve Gyurcsány és Orbán párharcának lehetséges kimenetelét mutatják be.

Mit tenne Gyurcsány helyében, ha a Fidesz pénteken az utcára szólítja az embereket? Lapítana? Esetleg bekeményítene? Hogyan lépne tovább Orbán helyében? Tartaná magát az ultimátumhoz, és hosszú távon berendezkedne a Kossuth téren? Próbálja ki, hogy mi milyen következményekkel járthat, melyik politikus mivel érheti el célját, ami Gyurcsány esetében helyzetének megszilárdítása és ezzel Orbán politikai ellehetetlenítése, Orbán esetében pedig a miniszterelnök és programjának kiütése.

A játék természetesen nem tartalmaz minden lehetőséget, de a lehető legtöbb forgatókönyvet próbáltuk felvázolni. A szövegek végigolvasása után dőlt betűs linkeket talál. Ezek közül valamelyikre kattintva dönthet egy-egy kérdésben, próbálhat megoldani egy-egy helyzetet. A szövegek egyes szám második személyben íródtak, ezzel is szeretnénk segíteni a játék átélhetőségét. Érdemes egyébként belebújni mindkét politikus bőrébe, értelemszerűen ugyanis más-más szempontok és lehetőségek merülnek fel Gyurcsánynál és Orbánnál.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a következő napok eseményeiről mindenki csak jóslásokkal rendelkezik, így az alább olvasható szövegek is teljesen fiktív forgatókönyvek, amelyek a műfajból adódóan némileg leegyszerűsítik a lehetőségeket. Nem kizárt azonban, hogy ezek valamelyike mégiscsak valósággá válik.

Most pedig válasszon! Kattintson arra névre, akinek a bőrébe bújna!

                     Orbán Viktor                      Gyurcsány Ferenc

              

KAPCSOLÓDÓ CIKK