Meghalt Bence György filozófus

2006.10.29. 11:59

Szombaton, 65 éves korában meghalt Bence György filozófus, a rendszerváltás előtti ellenzéki kezdeményezések a nagyközönség előtt kevéssé ismert, de fontos alakja. Az elmúlt tíz évben tanári munkája, rendkívül széles látóköre és nemzetközi érdeklődése mellett azzal tűnt fel, hogy a kevés élvonalbeli értelmiségi egyikeként látványosan kerülte a csatlakozást bármely politikai táborhoz.

Meghalt Bence György filozófus - olvasható az általa alapított Metazin című internetes magazin honlapján. A közlemény szerint Bence György szombaton, 65 éves korában hunyt el.

Bence 1966-ban diplomázott az ELTE Bölcsészkarán filozófiából. Az MTA Filozófia Intézetének lett tudományos segédmunkatársa, ahonnan politikai okokból 1968-ban eltávolították. 1972-ben foglalkoztatási és publikációs tilalom alá került, így Lukács Györgynél kezdett, majd Márkus Györgynél folytatott doktori tanulmányait nem tudta befejezni. Csak 1989-ben védhette meg disszertációját. Az eltelt időszakban az ellenzéki értelmiségi kör egyik fontos szereplőjévé vált, Kis János filozófussal - az SZDSZ első elnökével - közösen (Marc Rakovski álnéven) a rendszerváltozás előtti szellemi-ellenzéki nyitás fontos mérföldköve volt.

A hetvenes-nyolcvanas években jobb híján szabadfoglalkozású fordítóként és szerkesztőként dolgozott. 1983-ban, nemzetközi emberi jogi szervezetek nyomására kapott először útlevelet, így többször adhatott elő és kutathatott rövidebb ideig amerikai egyetemeken. 1990-től az ELTE Bölcsészkar Filozófia Intézetében volt egyetemi tanár.

Tudományos és tanári munkája mellett Bence egyértelműen aktív, politikai érdeklődésű ember volt. 1990 1994 között a Fidesz tanácsadója volt, és ez a tény hosszú időre szembefordította többekkel azok közül, akikkel a nyolcvanas években még hasonlóan gondolkodtak. A Fidesz 1994-es politikai fordulata után már nem működött ugyan közre a párt stratégiájának alakításában, bár szimpátiája - amely nem kis részben vállalt antikommunizmásból táplálkozott - még sokáig megmaradt. Ezért az egyre inkább polarizálódó politikai és politizáló értelmiségi elit másik felében korábbi szerepvállalása sokáig billog maradt. "Az egyik oldalnak liberális zsidó vagyok, a másiknak szalonfasiszta" - említette egy alkalommal nevetve a filozófus. Pedig az azóta eltelt több mint tíz évben Bence éppen hogy az élvonalbeli értelmiségiek között egyre ritkábban látható módon maradt kívül a politikai pártok által meghatározott szekértáborokon: ahogy teltek az évek, a kívülmaradása által is hitelesített független és árnyalt gondolatai úgy hatottak egyre üdítőbben akár televíziós vitaműsorokban, akár magánbeszélgetésekben.

Bence György halála miatt az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ frakciója egyaránt részvétét fejezte ki .

KAPCSOLÓDÓ CIKK