Nemzeti gyásznap lesz Puskás temetésekor

2006.11.17. 11:48

Nemzeti gyásznap lesz Puskás Ferenc temetésének napján - döntött pénteken a kormány. Korábban a móri bankrablás áldozatainak tiszteletére, 2005-ban pedig a pápa halála miatt rendeltek el gyásznapot.

A kormány gyásznappá nyilvánította Puskás Ferenc temetésének napját. A középületeken gyászlobogókat helyeznek el és az iskolákban is Puskásra emlékeznek a gyásznapon - jelentette be Danks Emese kormányszóvivő.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzetei Kegyeleti Bizottság titkára az [origo]-nak elmondta: gyásznapot olyan személy halála esetén lehet elrendelni, aki a nemzet egésze érdekében kiemelkedő közéleti tevékenységet végzett. A bizottság titkára szerint ez minden további nélkül igaz a futball-legendára.

Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója, a világ egyik legismertebb magyarja péntek reggel halt meg a Kútvölgyi Kórházban. Az Alzheimer-kórhoz hasonló idegrendszeri betegsége 2000 novemberében kezdődött, azóta kórházban kezelték. Puskás 79 évet élt.

Magyarországon már több alkalommal is rendeltek el nemzeti gyásznapot: 2002-ben a kilenc halálos áldozatot követelő móri bankrablás, 2005-ben pedig II. János Pál pápa halála után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK