Magyar szála is lehet a Siemens-botránynak

2006.11.20. 18:33

Magyarországon is nyomoznak a 100 millió eurósra becsült Siemens vesztegetési botránnyal összefüggésben. A XIV. kerületi rendőrség zsarolás miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. A rendőrség részleteket nem közölt, a Siemens pedig nem tud a vizsgálatról, így azt sem lehet tudni, hogy a cég számos magyarországi megrendelése közül, melyikkel kapcsolatban merülhetett fel a zsarolás gyanúja. Németországban a cég egy korábbi és négy jelenlegi munkatársát múlt héten vették őrizetbe.

Magyarországon is nyomoznak a Siemens-ügyben. Unger Pál, a BRFK kommunikációs osztályának munkatársa az [origo]-nak megerősítette, hogy a XIV-XVI. kerületi ügyészség határozata alapján még szeptember 8-án rendelt el nyomozást a XIV. kerületi rendőrség ismeretlen tettes ellen, zsarolás gyanúja miatt. Unger részleteket a nyomozás jelenlegi szakaszában nem kívánt elárulni.

Az [origo] megkereste telefonon a Siemens magyarországi leányvállalatát, hogy a nyomozásról érdeklődjön. Farkas Szílvia kommunkációs igazgató azonban csak annyit mondott, hogy a cég egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a nyomozásról, ők is csak a médiából értesültek a vizsgálat megindításáról.

A Népszabadság információi szerint a Siemens magyarországi cégeit két ügy érinti. Az első ügy - erről értesíthették a magyar hatóságok a német cég központját - egy 2003-ban kiírt laktanya-felújítási pályázat elnyeréséhez kötődik. A Siemens tucatnyi vidéki laktanya modernizálására nyert el megbízást, híradástechnikai rendszereket épített ki, felújította a kábelhálózatot. A lap úgy tudja: a Katonai Biztonsági Hivatal jelezte a "civil" hatóságoknak, hogy a pályázat kiírásában és előkészítésében közreműködő, két honvédségi köztisztviselő különböző juttatásokat fogadott el a Siemenstől, és cserébe bizalmas információkat adott át.

A nyomozás 2004 júliusában indult, és 2006 tavaszán zárult vádjavaslattal: a két érintett munkatársnál feltűnően sok Siemens márkájú elektronikai eszközt találtak (laptoptól a konyhagépig). A korrupcióval alaposan gyanúsítható hivatalnokoktól 2006 januárjában vált meg a honvédség, de le is tartóztatták őket. A vádjavaslatban a Siemens egyik területi igazgatója is érintett.

A másik magyar ügy akár az itteni leánycég korábbi felsőbb vezetését is érintheti a Népszabadság szerint, és már több százmillió forint volt a tét. A magyar Siemens Rt. ellen Farkas Imre, az egykori SATeLIT TV tulajdonosának feljelentése alapján, szeptember eleje óta nyomoz a rendőrség. A médiavállalkozás működtetésére létrehozott, ma már felszámolás alatt álló TVegy Rt. első embere a lapnak elmondta: zsarolás miatt tett feljelentést televíziós társasága korábbi fő támogatóinak képviselői ellen. A még 2000-re, illetve 2001-re visszanyúló ügyről csak annyit mondott: a szerződések tartalma a Siemens teljes magyar vezérkara előtt ismert volt.

Minderről egyelőre annyit lehet tudni: a SATeLIT TV és a Siemens Rt. illetékesei által 2000 decemberében aláírt együttműködési megállapodás évi, mintegy másfél milliárd forint bevételhez juttatta az akkor induló televíziós vállalkozást. A támogatás feltétele azonban, a feljelentés szerint az volt, hogy a médiacégnek a szponzori díj egy meghatározott hányadát vissza kellett fizetnie a Siemens vezetőinek. Úgy tudjuk, hogy állítása szerint kétszázmillió forint körüli összegről volt szó.

A szerződésben vélhetően kulcsszerepet játszó, ma már nem a Siemensnél dolgozó stratégiai és kommunikációs vezető közölte a lappal: nem tud a SATeLIT TV-től visszacsorgatott pénzekről. Szerinte az induló tévé támogatásáról szakmai szempontok alapján határoztak. Mint mondta: az együttműködési szerződés születésének körülményeit, hátterét nem ismerte, de a megállapodást ezzel együtt maga is aláírta. A dokumentumban azonban semmi nem utalt a SATeLIT TV tulajdonosa által felpanaszoltakra. A nyomozás során a rendőrség őt még nem hallgatta meg.

Nem csak Combinót szállítottak

A Siemens különböző vállalkozásai számtalan magyarországi beruházásban voltak érdekeltek az elmúlt években. Szinte minden jelentősebb hazai kórházban működtetnek képalkotó diagnosztikai, vagy sugárterápiás berendezéseket. A Siemens volt a fővállalkozó a Magyar Posta országos logisztikai központjának építésénél, 2002-ben ez a cég szállította a MÁV-nak a Taurus mozdonyokat, majd a Desiro motorvonatokat.

Szintén a Siemens gyártja a sok vitát kiváltott, nagykörúti Combino-villamosokat. Beszállítóként részt vett a Magyar Villamosművek hálózatrekonstrukciós beruházásaiban, és többek közt a Siemens szállította 2000-ben az MVM tulajdonában lévő, Lőrinci Erőmű gázturbináját is.

A felsővezetést is vizsgálták

A vesztegetési botrány múlt héten robbant ki Németországban, amikor átkutatták a Siemens több irodáját. A Siemens konszern tizenkét volt és jelenlegi németországi alkalmazottja, a feltételezések szerint kenőpénzeket fizetett annak érdekében, hogy a cég elnyerjen bizonyos megrendeléseket. A Siemens egy korábbi vezetőjét és négy jelenleg is aktív alkalmazottját őrizetbe vették, míg a gyanúsítottak közül heten szabadlábon vannak. A 12 gyanúsított közül öt, 20 millió eurós hűtlen kezelésben lehet érintett. A Spiegel Online információi szerint köztük van a cég két felsővezetője is.

A vesztegetésekre kifizetett és arra szánt pénz összesen 100 millió eurós nagyságrendű lehet - írta a német Focus hetilap. A nyomozók 40 millió eurót találtak a cég ügyvezetőjének görögországi számláján, másik 40 milliót pedig ausztriai számláján. A vizsgálat arra próbál fényt deríteni, hogy titkos megvesztegetésre szánt pénzalapokról van-e szó.

A gyanú szerint a megvesztegetésre elkülönített pénz több megrendeléshez is hozzásegíthette a céget. Az átutalásokat feltehetően külföldi, egyebek között svájci bankokon keresztül bonyolították. Felmerült annak a gyanúja is, hogy megvesztegetéssel szerezte meg azt a megbízást, melynek keretében a 2004-es athéni olimpia elektronikus biztonsági berendezéseit biztosította.

A müncheni székhelyű cég több helyi irodájában, sőt Bajorország más városaiban is - ahol a Siemens ugyancsak irodákkal, illetve telephelyekkel rendelkezik - múlt szerdán kezdődött a nagyszabású razzia, amelyben több mint kétszáz rendőr, adóhatósági és ügyészségi nyomozó vesz részt. Az irodákon kívül a vállalat több magas rangú munkatársának magánlakását is átkutatták. A vizsgálat során még Klaus Kleinfeld, a cég vezérigazgatójának az irodáját is ellenőrizték.

A Siemens szóvivője hétfőn azt mondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy a cég már majdnem egy éve tud a felmerült vádakról és belső vizsgálatot indítottak az állítólagos vesztegetések ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK