A vártnál hamarabb lehet vízum nélkül utazni az USA-ba

2007.01.24. 17:09

A magyar Külügyminisztérium szóvivője szerint a vártnál gyorsabban megszülethet a vízummentességi megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között. Szerdán tizenhárom, többségében európai ország képviselőjével tárgyal az amerikai belbiztonsági minisztérium államtitkár-helyettese a vízumpolitikai reformról Prágában.

"Valószínűleg gyorsabban és hamarabb lesz meg, mint gondoltuk volna ezt, mondjuk, tavaly november előtt" - válaszolta Polgár Viktor arra a kérdésre, hogy mikorra várható a vízummentességi megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között.

A prágai tanácskozáson Magyarországot az igazságügyi és rendészeti, valamint a külügyminisztérium főosztályvezetői képviselik. A megbeszélés napirendjén szerepel az az amerikai törvényjavaslat, amelyet a Fehér Háznak kell benyújtania a kongresszushoz a vízumpolitikai reformról. Emellett tárgyalnak a vízummentességi megállapodás lépéseiről és a biztonsági feltételekről is - mondta a külügyi szóvivő.

Az MTI azon kérdésére, hogy Magyarország számára elfogadhatóak-e az amerikai feltételek, Polgár Viktor azt mondta: "Vannak olyan dolgok, amelyek roppant egyszerűnek tűnnek a felszínen, de egy sor lépést vonnak maguk után." Közölte, majdnem minden ilyen követelménynek vannak jogi, kétoldalú megállapodást igénylő részletei, amelyekkel később részletesen foglalkozni kell. A szóvivő példaként említette, hogy módosítani kellene a két ország közötti légiegyezményt, az Egyesült Államok ugyanis azt kéri: légimarsallok utazzanak az Amerikába tartó járatokon.

Polgár Viktor azonban hangsúlyozta: a tárgyalások során "lesz mód az aggályok" felvetésére. Hozzátette: a mostani tárgyalások a turisták vízummentes utazásáról szólnak, és nem vonatkoznak például a munkavállalásra.

George W. Bush amerikai elnök tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy a kongresszussal közösen bizonyos változásokon dolgoznak, amelyekkel egyes országok számára lehetővé teszik a vízumkényszer könnyítését. Az amerikai elnök a bevándorlási politika átfogó reformját, új törvény elfogadását sürgette évértékelő beszédében is, amelyet helyi idő szerint kedd este, a washingtoni kongresszus alsó- és felsőházának együttes ülésén mondott el.

April Foley budapesti amerikai nagykövet kedden, Budapesten adott sajtóreggelijén beszélt arról, hogy haladást vár az idén az új amerikai vízumprogramban. A diplomata azt mondta, hogy ez George Bush elnök szándéka szerint a nem távoli jövőben valamennyi EU- és NATO-tagország számára a vízumkötelezettség eltörléséhez vezethet.

A vízummentesség kérdése kiemelt téma volt az amerikai elnök tavaly júniusi, budapesti látogatásán is, amikor George Bush tárgyalt a magyar köztársasági elnökkel és a kormányfővel. Gyurcsány Ferenc októberi amerikai látogatásakor George Bush elnök elmondta: új programot dolgoznak ki, hogy megkönnyítsék és méltányossá tegyék az amerikai vízum megszerzését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK