Naranccsal akarták megdobni Gyurcsányt

2007.02.01. 17:35

Több ezer kormányellenes tüntető várta a debreceni városháza előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki Kósa Lajos fideszes polgármesterrel tárgyalt a debreceni fejlesztési programról.

Nemrég a szocialista vezetésű Szegeden is kifütyülték a miniszterelnököt, akinek még hűvösebb fogadtatásban volt része csütörtökön Debrecenben. Amikor a Gyurcsány Ferencet szállító autókonvoj a városháza elé érkezett, már több ezren voltak a kordonokkal körülzárt városháza előtti téren, és a miniszterelnököt sípolással, fújolással, "hazaáruló" skandálásával fogadták. Amikor kiszállt az autóból, többen tojásokat és narancsot dobáltak felé.

Gyurcsány Kósa Lajos fideszes polgármesterrel tárgyalt, aki tüntetőkre utalva azt mondta: része a demokráciának, hogy állampolgárok saját szabadságjogaikkal élve kimennek az utcára, és elmondják a véleményüket a kormányról, vagy éppen a kormányfőről. Kósa szerint egyébként "remek prezentációra, laborlátogatásra került sor a miniszterelnökkel"

A tárgyalás témája az úgynevezett fejlesztési pólusprogram volt. Az öt pólusváros Győr, Pécs, Miskolc, Szeged és Debrecen. Fejlesztésükre a következő hét évben 600-700 milliárd forint áll rendelkezésre, ez azt jelenti, hogy évente 50-100 milliárd forintot kaphat egy-egy város.

A tárgyaláson résztvevő Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos azt mondta, a pólusprogram legfontosabb célja, hogy a következő hét évben rendelkezésre álló 600 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból hosszú távon fenntartható tudás, növekvő gazdaság és magasabb hozzáadott érték jöjjön létre, ami versenyképessé teszi az országot.  A kormánybiztos ígéretesnek nevezte a Debrecenben megismert projekteket.

Kósa Lajos szerint a legkidolgozottabb és a leghamarabb elindítható kulcsprojekt az úgynevezett Pharpolisz-program, amely egy nagy gyógyszer- és élelmiszerkutatási projekt.  Hozzátette, akkor lenne elégedett, ha Debrecen 60-100 milliárd forint közötti összeget szerezne meg a pólusprogram keretében

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK