Orbán focitelke, Kuncze lakása - friss vagyonbevallások

2007.02.01. 12:47

Nyilvánosságra hozták az országgyűlési képviselők 2006-os vagyonnyilatkozatait. A december 31-én lezárt nyilatkozatokat a fél évvel korábbi, májusi adatokkal összevetve szerény gyarapodást tapasztalni. Kapolyi László még mindig a leggazdagabbak közt van, a legszegényebbnek továbbra sincs semmije.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök továbbra is csak egy 50 négyzetméteres pápai lakás tulajdonosa, ahol édesanyja él. Saját autója nincs, és a fél éve még a bevallásában szereplő 2,1 millió forintos számlakövetelése sem áll már fenn. Szerény mértékben emelkedett azonban a fizetése, a korábbi 1 365 000 helyett 1 435 200 forintot keres kormányfőként, míg az Altus Rt. százszázalékos tulajdonosaként 84 millió osztalékot kapott. Tartozása nincs.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Orbán Viktor továbbra is a sokat emlegetett XII. kerületi, 193 négyzetméteres ház felének tulajdonosa. Tavaly decemberben vásárolt több, összesen ötezer négyzetméternyi belterületi ingatlant Felcsúton, de ezekre 50 éves ingyenes használati jogot biztosított a Felcsút Utánpótlásáért Alapítványnak. Orbán fizetése is emelkedett, Fidesz-elnökként a korábbi 662 ezer helyett 723 ezer forintot keres havonta. Továbbra is törleszti a 2002-ben felvett 20 millió forintos jelzáloghitelt, miközben egy 2001-es VW Golffal jár.

Változatlan a jövedelme Kuncze Gábornak, az SZDSZ elnökének, ő pártjától havonta 265 ezer forintot kap. Tavaly vásárolt egy ferencvárosi, 50 négyzetméteres lakást balatonakarattyai háza mellé. Eközben szerény mértékben növelte megtakarításait: továbbra is van 131 darab MOL részvénye, takarékbetétjében pedig a tavaly májusi 14,8 millió helyett 15,2 millió forint van. Kuncze 18 millió forint bankhitelt törleszt.

Pártelnökként nem kap fizetést Dávid bolya, az MDF vezetője, aki egy 113 és egy 150 négyzetméteres II. kerületi lakás és egy zamádi üdülő résztulajdonosa. Annak ellenére, hogy csak képviselőként van jövedelme, tavaly május óta egymillió forintot fizetett vissza banki hiteléből, így már csak 12 millió forinttal tartozik.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyilatkozata szerint szintén nem kap fizetést az MSZP-elnökségért, csupán havi 1,2 milliós miniszteri juttatást. Jelentősen megcsappant a májusban még 42 millió forintra rúgó készpénze is, igaz vett egy XX. kerületi, 146 négyzetméteres házat. Emellett résztulajdonosa még egy VI. kerületi 116 négyzetméteres lakásnak és egy kővágóőrsi üdülőnek is. Négymillió forint és 2700 euró megtakarítása van, miközben 15 millió forint hitelt törleszt.

Gazdagok és szegények

Még mindig a leggazdagabb képviselők közzé tartozik a szocialista Kapolyi László, aki az előző évben is tovább gyarapította vagyonát. Újabb erdőket, szántóket és legelőket (összesen több mint 50 hektárt) vásárolt eddig is jelentős földbirtokai mellé Tiszaszalkán és Kisvarsányban. 43 millió forintja van állampapírokban, 34 milliója befektetési alapokban, 35 millió ingatlanalapokban és van 97 millió forint takarékbetétje (utóbbi májusban még csak 40 millió volt) is. Akadémikusként és tudományos tanácsadóként több mint egymilliót keres havonta, de felvesz 50 ezer forintot saját cége, a System Consulting igazgatóságának elnökeként is. Ettől a cégtől vagyonnyilatkozata szerint 241 millió forint osztalékot is kapott.

Szintén a gazdagok sorába tartozik Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Két lakása is van az V. kerületben, résztulajdonosa egy 200 négyzetméteres háznak a XI. kerületben és egy üdülőnek Verőcén. Az igazi vagyonát azonban befektetései jelentik: majd 50 ezer dollár és 12 ezer euró értékben vannak értékpapírjai, 172 millió forintot tart óvadéki betétben, 10 milliója van lekötve és van 3 milliója készpénzben is. Korábbi, egymilliós hitelkártya tartozását részben már rendezte, most csak 440 ezer forinttal tartozik.

Kóka ellenfele az SZDSZ elnöki székéért Fodor Gábor lesz, akinek viszont csak egy XIV. kerületi, 60 négyzetméteres lakás fele, illetve egy 2005-ös Saab van a tulajdonában. Képviselői fizetésén túl körülbelül 15 ezer forintot kap az ELTE-től tanári tevékenységéért. Megtakarítása, gazdasági érdekeltsége nincs, egy magánszemélynek pedig 3 millió forinttal tartizok.

Takarékos életet él Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is, akinek egy 44 négyzetméteres VII. kerületi lakása és egy Renault Cliója van. Egyetemi docenséként 291 ezer forintot keres havonta, a Fidesztől pedig "politikatudományi kutatás" címen 1,7 millió forintot kapott tavaly. Májusban még csak 2 millió forint készpénze volt, ezt év végére 4 millióra növelte, miközben 2,5 milliós adósságát 1,8 millióra csökkentette.

A tavaly májusban a legszegényebbek közt végzett két legfiatalabb képviselő képviselő, Ágh Péter (Fidesz) és Nagy László (MSZP). Előbbinek továbbra sincs semmije kétmillió forint készpénzen kívül, miközben szombathelyi önkormányzati képviselői fizetése jelentősen csökkent: havi 168 ezerről 95 ezerre. Nagynak egy Renault Mégane-ja van, egymilliója a takarékban, miközben 3,2 millió forinttal tartozik egy banknak.

Az ingatlan a biztos üzlet

Az ingatlant tartja a legjobb befektetésnek több képviselő is: Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere - aki azzal vált híressé, hogy ő vette fel az elmúlt négy évben a legtöbb (18 milliót meghaladó) költségtérítést a képviselők közül - például 160 négyzetméteres háza mellett mintegy húszhektárnyi szántót tudhat magáénak. Lázár egyébként - képviselői tiszteletdíján és költségtérítésén túl - 518 ezer forintot kap a hódmezővásárhelyi önkormányzattól és 82 ezer forintot a Gorzsi Mezőgazdasági ZRt-től, amelynek igazgatósági tagja.

Ingatlanba fektet Veres János pénzügyminiszter is. három háza van Nyírbátorban, egy lakása és egy garázsa Debrecenben, üdülője Hajdúszoboszlón, faháza Vásárosnaményben. Nyírbátorban és Bátorligeten jelentős szántó és gyümölcsös területei vannak, de résztulajdonosa egy majd' tízhektáros piricsei erdőnek is. Veresnek összesen 27 millió értékű biztosításai vannak, 6 milliót tart készpénzben és összesen 233 millió forintos követelése van. A pénzügyminiszter magáénak tudhatja a MONÉTA Kft. 50 százalékát, a Nyírbátori Tésztaipari Kft-t és a Szentvér Gyógyszertár egyharmadát. Autója ugyan nincs, de van egy 1984-es évjáratú utánfutója.

Hagyó Miklós (MSZP) budapesti főpolgármester-helyettes is komoly ingatlanállománnyal rendelkezik: van egy 118 négyzetméteres XII. kerületi, egy 160 négyzetméteres érdi, egy 250 négyzetméteres törökbálinti háza, egy tanyája és 3,5 hektár földje Jászberényben. Piliscsabai, 13 ezer négyzetméteres ingatlanától ugyan megvált, de szerzett helyette egy kétezer négyzetméteres XII. kerületi építési telket. Havi félmillió forint bevétele származik házainak bérbeadásából, 630 ezer a főpolgármesteri hivataltól, miközben még mindig megvan 1993-ban vett Trabantja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK