Kamionokat borított fel az erős szél

2007.02.01. 9:46

Kamionokat borított árokba, fákat csavart ki és reklámtáblákat rongált meg csütörtökön a viharos szél. A tűzoltók országszerte hatvan riasztást kaptak a szél okozta károk miatt. A Főpolgármesteri Hivatal figyelmeztetésében arra kéri a budapestieket, hogy lehetőleg zárt helyen tartózkodjanak.

Három kamiont borított fel az erős szél Székesfehérváron a 7-es, 8-as főút közös elkerülő szakaszán, a Sárpentele-úrhidai kereszteződésben, valamint a 6-os főúton, Ercsi térségében. A balesetek során személyi sérülés nem történt - közölte az MTI-vel a rendőrség.

Országszerte hatvanszor riasztották a tűzoltókat a viharos erejű szél okozta károk miatt csütörtök délelőtt - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. A legtöbb riasztást a fővárosi, a Pest megyei, valamint a Fejér megyei tűzoltók kapták. A szél fákat döntött ki, reklámtáblákat rongált meg, tetőszerkezeteket bontott meg. Személyi sérülés sehol nem történt. Budapest IV. kerületében több földszintes lakóépület falából téglák estek ki. Jelenleg a szakemberek statikailag vizsgálják az épületeket. A szóvivő hozzátette: a kár közel sem olyan súlyos, mint amilyet a hétfői vihar okozott.

A Fővárosi Tűzoltóság ügyeletvezetője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a viharos szél a főváros XVIII. kerületében található Hengersor utcai iskola bádogtetejét is megbontotta. A meglazult bádogot a tűzoltók alpin-technika segítségével távolították el, illetve rögzítették - mondta Megyesi Mihály, hozzáfűzve, hogy személyi sérülés nem történt.

A meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva csütörtök reggel figyelmeztetést adott ki a Főplgármesteri Hivatal sajtóirodája. A közleményben arra kérik a fővárosi lakosokat, hogy lehetőleg zárt helyen tartózkodjanak, az ajtókat, ablakokat zárják be, és autóikkal biztonságos helyen parkoljanak. Azt is kérik, hogy gyermekek, idős személyek, betegek ne maradjanak felügyelet nélkül. A szolgálat úgy véli, számítani lehet a mobil- és vezetékes telefonhálózatok jelentős leterheltségére, esetleges üzemzavaraira is.

Az ICI Meteorlógia előrejelzése szerint akár 100 kilométer/órás széllökések is lehetnek, és némileg szelídebb formában ugyan, de megismétlődhet a hétfői vihar. Akkor több könnyű sérültje is volt a heves széllökéseknek, fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le, és emiatt késtek a vonatok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK