Megkezdődött a decemberben Törökbálinton lefoglalt, átcímkézett élelmiszerek biológiai megsemmisítése a Biofaktor Kft. ócsai telephelyén, ahová a következő napokban 50 tonnányi romlott húst szállítanak. Az élelmiszereket azzal a különleges technológiával hasznosítják, amelyet Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos mutatott be sajtótájékoztató keretében.
Hajós elmondta, hogy a M.E.G.A. cégcsoport raktáraiban zárolt élelmiszerkészletből a romlott húst légylárvákkal etetik fel, a jóllakott lárvákat pedig horgászcsaliként értékesítik. Számítások szerint 1 kilogramm hús megsemmisítése így 30 forint költséggel oldható meg, ezt az összeget - ez esetben mintegy 2 millió forintot - az elmarasztalt élelmiszer-forgalmazó cég köteles fizetni.
A raktáron még 183 tonnányi, a hatóságok által a forgalomból kivont növényi eredetű élelmiszer vár megsemmisítésre, e mennyiségből 11,4 tonna a hamisított termék, amelyet a kft. másik, szintén Ócsán lévő telepén semmisítenek majd meg. Ez esetben vörös gilisztákat használnak fel a müzli, a lekvárok, tészták biológiai átalakítására. A termékek egy része időközben vált lejárt szavatosságú áruvá, ezért van szükség a megsemmisítésre - hívta fel a figyelmet a főállatorvos.
Hozzátette: a legfrissebb értesülés szerint pénteken Szolnok megyében a hatósági vizsgálatok újabb, nagyobb mennyiségű romlott vagy hamis címkével ellátott élelmiszerre bukkantak egy raktárban.