Újra nekifut Demszky az iskolabezárásnak

2007.02.20. 16:35

A fővárosi szakiskolák átalakításának múlt heti megtorpedózása után a közgyűlés MSZP-SZDSZ-es többsége jövő héten ismét napirendre tűzi a javaslatot - derült ki Demszky Gábor főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. Azzal indokolják ezt, hogy a halasztás túl nagy bizonytalanságot eredményezne.

A jövő héten ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerül a budapesti szakképző iskolák átszervezéséről szóló javaslat - közölte Demszky Gábor főpolgármester keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Demszky szerint az ellenzék felvetésére megszavazott halasztás értelmetlen lenne és bizonytalanságot eredményezne a rendszerben.

Horváth Csaba, az oktatásért is felelős főpolgármester-helyettes is arról beszélt: március 1-jéig meg kell hozni a döntést, hogy hatékonyabbá, korszerűbbé és szakszerűbbé lehessen átalakítani a jelenlegi rendszert. Ha egy évvel elhalasztanák a döntést, sokkal komolyabb károkat okoznának, mint ha most végigviszik - jegyezte meg.

A múlt héten nagy meglepetést keltett, amikor a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazta Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője halasztásról szóló javaslatát. A javaslatot 33 igen, 26 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el. A közgyűlésben összesen 33 ellenzéki és (a főpolgármesterrel együtt) 34 kormánypárti képviselő ül, a hiányzások miatt azonban a javaslat csak két szocialista képviselő (Gábor József és Kolozs András) átszavazásával kaphatta meg a többséget. Ők utóbb azt mondták, véletlenül nyomták meg az igen gombot.

Az elfogadott határozat értelmében - amennyiben a koalíciós pártok nem terjesztenek új, ezzel ellenkező tartalmú javaslatot a közgyűlés elé -, legkorábban 2008 szeptemberétől lehet átszervezni a fővárosi szakiskolákat. A főváros tervei szerint idén szeptembertől 21 szakiskolát szerveztek volna át.

A szakoktatást  újonnan létrehozott szakképző központba integrálták volna, míg a gimnáziumi osztályokat más iskolák vették volna át. A főpolgármesteri hivatal és a kormánypártok képviselői azzal magyarázták az átalakítást, hogy szerintük a szakiskolák kihasználtsága nagyon alacsony, ezért drága őket fenntartani, ráadásul korszerűsíteni is kell a képzést.

Tarlós István is azt mondta, nem vitatja, hogy az oktatás jelenlegi szerkezetéhez hozzá kell nyúlni, "de nem olyan előkészítetlenül, ahogy ezt a városvezetés akarta". Azért kérte a halasztást, mert szerinte az átszervezés legelemibb előkészületei is elmaradtak, és a törvény által előírt egyeztetéseket nem vagy csak jelentős késéssel folytatták le.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK