Az MSZP-n bukhat el a gumilövedék tiltása

2007.03.01. 12:13

A Fidesz azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy utasítsa a rendőrséget a gumilövedékek használatának mellőzésére, mert szerintük ennek törvényi megtiltására már nincs lehetőség március 15-e előtt. Szili Katalin házelnök azonban azt mondta, hogy elvileg hétfőn még megszavazható az ehhez szükséges módosítás.

A fideszes Répássy Róbert és Balog Zoltán közleménye szerint az MSZP a házbizottság csütörtöki ülésen nem támogatta a házszabálytól való eltérést a gumilövedékekre vonatkozó törvénymódosító javaslatnál. "Ez azt jelenti, hogy az Országgyűlés hétfőn nem kezdheti meg a rendőrségi törvény általunk javasolt módosításának vitáját, így március 15-ig nincs lehetőség arra, hogy a legálisan alkalmazható rendőri eszközök közül töröljük a gumilövedéket" - közölték a képviselők.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese és az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke arra hívta fel Gyurcsány Ferencet, hogy - ahogy szeptember 18-án, az MTV-nél történt események kapcsán tette - most is utasítsa a rendőrséget, ezúttal arra, hogy az uniós ajánlásnak megfelelően mellőzzék a gumilövedék használatát.

A közleményben azt is megemlítik, hogy gumilövedék betiltását - a rendőri azonosító jelvények viselésén kívül - az Európai Unió Bizottságának alelnöke, Franco Frattini is szorgalmazta közelmúltbeli magyarországi látogatásán.

Szili Katalin házelnök a házbizottság ülése után azt közölte, hogy az MSZP azért nem támogatta a javaslatot, mert a hétfői frakcióülésük elé viszik a döntést. A házelnök nem tartotta valószínűnek, hogy a frakcióban meglesz a házszabálytól való eltérés szükséges támogatottsága, de jelezte: ha mégis, akkor hétfőn még van arra lehetőség, hogy a parlament szavazzon erről a kérdésről.

A Fidesz hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek törvénymódosító indítványát, amely a rendőrségi törvényből a tömegoszlatáskor alkalmazható eszközök és intézkedések közül törölné a gumilövedékek alkalmazásának lehetőségét.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK