Helyhez kötnék az ingázó professzorokat

2007.03.01. 7:15

Szigorúbban szabályozná a felsőoktatási törvényben az oktatási tárca azt, hogy egy egyetemi tanár hány intézményben taníthat - olvasható a Népszabadságban. Véget akarnak ugyanis vetni annak a gyakorlatnak, hogy egy "intercity-professzor" több egyetem között ingázva egyikben sem fordít elegendő időt a diákokra. Ezzel azonban az iskolák száma is csökkenhetne.

A felsőoktatási törvény módosítását tervezi az Oktatási és Kulturális Minisztérium: a jövőben az akkreditáció során egy oktatót csak egy felsőoktatási intézményben lehetne figyelembe venni. Ezzel szeretnék a tanárokat egy egyetemhez kötni annak érdekében, hogy itt több időt fordítsanak a hallgatókra, és ne csak az órák megtartását vállalják több intézmény között ingázva.

Korábban ugyanis annyi helyen oktathattak, ahány helyre meghívták őket, akadtak oktatók, akik három-négy intézményben is tanítottak. A szakemberek szerint ez árt a minőségi munkának, a diákok pedig nem tudják elérni tanáraikat, akik alig vannak jelen egy-egy helyen.

Az új felsőoktatási törvény már kimondta, hogy a tudományos normatívát egy oktató után csak egy helyen lehet igényelni, így már kevésbé volt anyagilag kifizetődő máshol főállásban tanító oktatót foglalkoztatni. Ennek ellenére továbbra is alkalmaztak az intézmények máshol oktató tanárokat, mert csak így tudták hozni azt a megfelelő számú és minősítésű - legalább PhD-vel rendelkező - tanárlétszámot, ami egy-egy szak elindításához, akkreditálásához.

A tervek szerint a jövőben azzal szigorítanának tovább, hogy az akkreditáció során már nem két, hanem csak egy helyen lehet figyelembe venni az egyetemi tanárokat. Mivel azonban jelenleg nincs elég minősített oktató a megemelkedett hallgatói létszámhoz képest, a tárca a szigorítással egyben azt is el szeretné érni, hogy csökkenjen az intézmények száma. Jelenleg Magyarországon 72 felsőoktatási intézmény működik, annyi, mint a jóval nagyobb lakosságszámú Németországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK