Idén átszervezik a fővárosi szakiskolákat

2007.03.01. 16:40

A korábbi döntéssel szemben már az idén árszervezik a fővárosi szakiskolák többségét - derül ki a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntéséből. A közgyűlés többórás vita során külön-külön szavazott mind a 19 érintett intézmény sorsáról.

Már az idén átszervezik a fővárosi szakiskolák többségét a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése szerint. A szocialista és szabad demokrata többségű testület többórás vitát követően külön-külön szavazott mind a 19 érintett oktatási intézmény sorsáról.

A képviselők egyhangúlag - 66 igen szavazattal - hagyták jóvá azt az ellenzéki módosító javaslatot, amelynek értelmében a korábban megszűntetésre javasolt Soós István Borászati Szakközépiskola és Gimnázium fenntartói jogát átveszi a fővárosi önkormányzattól a Budapesti Corvinus Egyetem.

A szavazást megelőzően a közgyűlés visszavonta azt az ellenzék kezdeményezésére elfogadott korábbi határozatát, amely egy évvel elhalasztotta volna a szakiskolák átszervezését. Az ellenzéki képviselők az átszervezésről szóló javaslat visszavonását követelték, felháborítónak, szakmaiatlannak nevezve az előterjesztést. A koalíciós képviselők ugyanakkor azzal érveltek, hogy beláthatatlan következményekkel járna a döntés elhalasztása június 30-ra, mert ez a problémák szőnyeg alá söprését jelentené.

A fővárosi önkormányzat azzal érvel, hogy szétaprózott és munkaerő-piaci szempontból alacsony hatékonysággal működik a szakképzési rendszer, ezért úgy alakítanák át, hogy a közoktatási szakaszt elválasztanák a szakképzéstől. A szakképzést önálló szakképzési központokba koncentrálnák, mert így lehetőség volna arra, hogy ezeket uniós forrásokból fejlesszék. Mintegy 50 középiskola érettségi vizsgával bezárólag nyújtaná az alapképzést. Ez az átalakítás több szakközépiskola megszűnését is eredményezheti.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK