Határidőn túl is habos a Rába az osztrák bőrgyártól

2007.05.01. 11:58

A május elsejei határidő letelte ellenére továbbra is habzik a Rába a jennersdorfi Boxmark cipőgyár szennyezésétől. A magyar környezetvédelmi tárca pár napot vár, és ha a szennyezés nem csökken, akkor kezdeményezik az üzem vízjogi engedélyéhez való hozzájárulásának visszavonását.

A szennyezést okozó osztrák bőrgyár vízjogi engedélyéhez való hozzájárulásának visszavonását kezdeményezi a magyar környezetvédelmi miniszter, amennyiben az üzem a következő napokban is szennyezi a Rábát - közölte Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szóvivője kedden az MTI-vel.

A jennersdorfi Boxmark cipőgyár május elsejéig kapott határidőt, hogy megállítsa szennyeződést. Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelmi kérdésekért felelős alpolgármestere keddi beszámolója szerint ennek ellenére a Rába továbbra is habzik. Az alpolgármester közölte, hogy reggel hét órakor a szentgotthárdi duzzasztónál a gát alatti szakaszon a víz felületének 40-50 százalékát 1-2 centiméter vastagságú sárgásfehér habréteg fedte.

A KVM szóvivője szerint ha a következő napokban sem javul a Rába vízminősége, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter - egyeztetve Fodor Gáborral, aki május 7-től veszi át a tárca vezetését - levelet ír az Osztrák-Magyar Határvízi Bizottságnak. A bizottság május 8-10. között Budapesten ülésezik. A levélben a miniszter azt kéri majd, hogy a bizottság vonja vissza a korábban kiadott vízjogi engedélyhez való hozzájárulást. Ha ez megtörténik, a bőrgyárnak le kell állítania a tevékenységét, ellenkező esetben az a lehetőség is fennáll, hogy Magyarország az Európai Bizottsághoz fordul.

A szóvivő szerint az osztrák szövetségi miniszter januári levelében ígéretet tett arra, hogy május elsejéig kidolgoznak egy olyan technikai, monitoring rendszert, ami megakadályozza a folyó szennyezését, és amihez anyagi segítséget is biztosítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK