Havi egymillióba kerül az amerikai vízumlobbi

2007.05.01. 21:19

5000 dollárt, vagyis mintegy egymillió forintot fizet Magyarország havonta egy amerikai tanácsadó cégnek, hogy az a magyar vízummentesség mellett lobbizzon az amerikai kongresszusban. Ugyanennek a cégnek pontosan ugyanilyen megbízást adott másik öt EU-tagállam is - a washingtoni magyar nagykövet szerint szabályos pályázat útján.

Magyarország is igénybe veszi havi 5000 dollárért a washingtoni Dutko Worldwide tanácsadó cég szolgálatait a vízummentesség ügyében történő lobbizás érdekében - közölte Simonyi András washingtoni nagykövet kedden. A cseh külügyi szóvivő előző nap jelentette be: a Cseh Köztársaság és más EU-tagállamok, köztük Magyarország egy hivatásos lobbicéget kért fel annak érdekében, hogy elérje az amerikai vízumkötelezettség feloldását állampolgárai számára.

Mint Simonyi András elmondta, a négy visegrádi ország - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia -, továbbá két balti állam - Litvánia és Lettország - az Európai Unió szigorú versenyeztetési szabályai szerint írt ki pályázatot, amelyet a Dutko Worldwide nyert el. A cég - amelynek mindegyik ország havi 5000 dollárt fizet - arra kapott megbízást, hogy kapcsolatot tartson fenn washingtoni kongresszusi képviselőkkel és közreműködjön egy olyan törvény elfogadtatásában, amely vízummentességet biztosít majd az érintett EU-országoknak.

Simonyi András elmondta: már fél évvel ezelőtt elkezdtek gondolkodni arról, hogy igénybe vennék egy olyan nagy tapasztalatú lobbicég tevékenységét, amely mindkét nagy pártnál, a republikánusoknál és a demokratáknál is bejáratos. A nagykövet szerint a Dutko felkérésében "nincs semmi fantasztikus", az talán szokatlan, hogy a lobbicég szolgáltatatásait közösen veszik igénybe.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok végül mikor adhatja meg a vízummentességet, azt mondta, nem tartja jó dolognak a találgatásokat. Kifejtette, a diplomáciai aprómunkára gyakorolnak nyomást azok a politikusok, akik előreszaladnak és
"mindenféle időrendeket állítanak fel". A nagykövet annyit azért megjegyzett: ő lesz a legboldogabb, ha már a Bush-kormányzat mandátumának lejárta, vagyis 2009 januárja előtt döntenek az ügyben.

Egyúttal figyelmeztetett, a vízummentesség bevezetéséhez, az adminisztratív intézkedések végrehajtásához is el kell majd telnie egy bizonyos időnek a remélhető kedvező döntés után. A nagykövet elmondta, hogy a Dutko Worldwide nagyban hozzájárul a diplomáciai érdekkijáráshoz, ennek a lobbicégnek ugyanis nagy tapasztalata van a kongresszusi eljárásokkal kapcsolatban, és segíteni tud a diplomáciának például azzal, hogy jelzi, mikor, hogyan és kiket kell meggyőzni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK