Szobrot avattak a hősi halott tűzoltók emlékére

2007.05.01. 20:41

Szobrot avatott és szentelt fel Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett tűzoltók emlékére kedd délután a fővárosi Kosciusco Tádé utcai tűzoltó laktanya udvarán.

Az 50-es évek óta szolgálatteljesítés közben életét vesztett 16 tűzoltó emlékére állított szobrot a budapesti krisztinavárosi egyházközösség az észak-budai tűzoltási és mentési parancsnokság laktanyájában. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobrát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok leplezte le.

A bíboros a szobor szentelésén azt mondta, hogy a tűzoltók az emberi szeretet példamutatói. Hozzátette: drámai fordulathoz érkezett az emberiség, a globális felmelegedés miatt erdők és városok gyulladnak ki és égnek le naponta és a tűzoltók életük kockáztatásával mentik az értékeket. A szobor olyan tűzoltóknak állít emléket, akik életüket adták az emberi élet és érték mentésére - mondta.

A Kosciusco Tádé utcában lévő laktanyában szolgált az a két tűzoltó is, akik múlt év augusztus 8-án éjjel a Műegyetem oltása során harmadik társukkal együtt vesztették életüket. Pintér Gábor főhadnagy és Horváth Ákos hadnagy nevét emléktábla őrzi a laktanya udvarán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK