Táncházzal majálisoztak a Hősök terén

2007.05.01. 23:47

Táncházzá alakították a Hősök terét az ország uniós csatlakozásának harmadik évfordulója alkalmából Budapesten. A május 1-jei állami ünnepségen bárki tűzhetett szalagot a májusfákra, este pedig tűzijátékot lőttek a Milleniumi emlékmű fölé.

Több ezren vettek részt az "Ország Táncháza" elnevezésű programon, amelyet a kormány Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának harmadik évfordulójára rendezett a budapesti Hősök terén. A tér közepén reggel felállították az ország legnagyobb, 14 méter magas májusfáját, majd minden órában egy-egy kisebb májusfát, melyekre bárki feltűzhette saját városának szalagját.

A 12 májusfát a népszokásokhoz hűen díszítették: a lányok és a fiúk tánccal megvarázsolták, majd a kikelet és tavasz varázsszalagját rátűzték, ezt követően pedig ének és tánc kíséretében felállították. Az eseményre ellátogató Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége délután röviddel egy óra előtt helyezte el Pápa szalagját az egyik májusfán.

A Hősök tere hatalmas táncházzá alakult: a hazai táncélet neves szereplői mutatták be produkcióikat. Keleti Andreától és tánckarától keringőt, a Babarci Német Nemzetiségi Tánccsoporttól sváb, a Toofengári együttestől pedig görög táncokat tanulhattak a résztvevők.  A Historika táncegyüttes történelmi magyar táncokat idézett fel.

Este fél kilenckor Rúzsa Magdi Megasztár-győztes énekes adott koncertet, amit tűzijáték, majd a magyar táncház követett a Budapest Táncegyüttessel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK