Vegyes akciócsoport fékezné a Rába habzását

2007.05.16. 12:32

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerda este Bécsben osztrák kollégájával közös akciócsoport felállításában állapodott meg, amely arra hivatott, hogy megoldást találjon a Rába habzásának megszüntetésére. Fodor rendkívül gyümölcsözőnek nevezte a találkozót. Az osztrák alkancellár ugyanakkor nem sokkal korábban kijelentette, az ausztriai szennyező gyárak szabályosan működnek. Az ügy az után kapott nagyobb figyelmet, hogy Sólyom László magyar államfő tűrhetetlennek nevezte az osztrákok viselkedését.

A Rába habzása volt a téma Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és osztrák kollégája, Josef Pröll szerda esti bécsi találkozóján. Az egyeztetésen a legmagasabb, minisztériumi szintű közös akciócsoport felállításában állapodtak meg a Rába habzása problémájának megoldására.

A 12 tagú akciócsoport fele-fele arányban osztrák és magyar szakértőkből fog állni, még májusban megalakul és javaslatait szeptemberig elkészíti. Az osztrák miniszter örömét fejezte ki, hogy sikerült a problémát elmozdítani a politikai érzelmektől a szakmai megoldás irányába. Fodor Gábor rendkívül gyümölcsözőnek és hasznosnak nevezte a találkozót.

Előtte pár órával azonban Wilhelm Molterer osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke kijelentette: "Ezek az üzemek valamennyien rendelkeznek érvényes engedéllyel, amelyet az osztrák-magyar határvízi bizottság hagyott jóvá, az előírásoknak megfelelően." Az alkancellár a szerdai kormányülés után azt mondta: "minden határértéket betartunk." (A Rába habzását okozó naftalin-szulfonátokra nincs érvényes határérték)

Az alkancellár az után szólalt meg az ügyben, hogy kedden Sólyom László magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott a Rába ügyében, hogy az osztrákok magatartása "tűrhetetlen, ez a cinizmus, ahogyan hat éve halogatják a megoldást, kibúvókat keresnek, néha már arcátlan".

"Nem tudok semmit mondani ebben az ügyben" - zárkózott el a nyilatkozattól a budapesti osztrák nagykövetség sajtóattaséja szerdán, amikor az [origo] a hivatalos ausztriai reakcióra volt kíváncsi. Megkerestük Heinz Fischer szövetségi elnök hivatalát is, hogy megtudja az osztrák államfő véleményét, de egyelőre nem kaptunk választ.

Magyarázatból sok van

Az ORF rádió burgenlandi adásában nyilatkozott ugyanakkor Nikolaus Berlakovich burgenlandi tartományi környezetvédelmi tanácsos, aki szerint a tartomány területén, Jennersdorfban (Gyanafalván) működő bőrgyár - amelynek vízjogi engedélyét a magyar fél szeretné visszavonatni - minden érvényes előírást betart. Közölte, hogy nem érti a magyar eljárást, amely szerinte nem tisztességes Burgenlanddal szemben, és nem is lesz semmilyen jogi következménye.

"A mi szakértőink is megállapították az osztrák-magyar határvízi bizottságban, hogy Magyarország eljárását nem indokolja a vízügyi egyezmény" - mondta Berlakovich, aki szerint a szennyezést a stájerországi bőrgyárak okozzák (a stájerországi Feldbachban és Wollsdorfban is működnek a szennyezésért felelőssé tehető üzemek). Utalt a stájerországiak korábbi ígéretére, hogy idén év elejétől Feldbachban felszerelnek egy ózonszűrő berendezést, amelyből azonban nem lett semmi.

Forrás: MTI
Fékezetlen habzás

Stájerország szenvtelenül tudomásul vette a magyar fenyegetést - jelentette az ORF stájerországi tudósítója. Idézte Josef Pröll környezetvédelmi minisztert, aki szerint "a nehézség abban áll, hogy az érintettek semmilyen határértéket nem sértettek meg, és ezért nehezen találunk olyan jogi támpontokat, amelyek alapján előrejuthatnánk". Hozzátette: "Meg akarom oldani ezt a problémát a tartományokkal együtt, a magyar kívánság szellemében".

Joachim Haidacher, a wollsdorfi üzem ügyvezető igazgatója szintén úgy nyilatkozott, hogy a gyár minden előírást betart, és az egész ügy "politikai probléma"; szerinte az ágazatot próbálják nehéz helyzetbe hozni: "Magyarország megkísérli a beavatkozást az osztrák jogállamiságba" - mondta.

A stájerországi politikusok az ORF jelentése szerint egymásra mutogatnak, egyik sem vállalja a felelősséget a szennyezésért. Manfred Wegscheider (Osztrák Szociáldemokrata Párt) stájerországi tartományi környezetvédelmi tanácsos a rádiót Johann Seitinger (Osztrák Néppárt) tartományi tanácsoshoz irányította, aki pedig az előző illetékeshez küldte azt vissza.

Fodor Bécsbe megy

Fodor a múlt csütörtökön jelentette be, hogy a magyar fél türelme elfogyott, és Magyarország kéri Ausztriától a habzás miatt részben felelős jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyének visszavonását. Az osztrák vízügyi tárca azonban közölte, hogy teljes mértékben kizárt a burgenlandi bőrgyár leállítása.

Az osztrák lapok szerdai számaikban egyébként csak nagyon röviden foglalkoztak Sólyom László keddi kijelentésével, általában az MTI-től átvett egy-két bekezdés jelent meg arról, hogy a magyar köztársasági elnök cinikusnak tartja az osztrákokat. A cikkekhez nem fűztek kommentárt és osztrák illetékeseket sem szólaltattak meg. Legbővebben a közszolgálati rádió reggeli műsora, a Morgenjournal foglalkozott a témával, amely "Sűrű a levegő Magyarország és Ausztria közt" címmel közölt kommentárjában részletesen bemutatta a konfliktus hátterét.

A Rába vize a szentgotthárdi duzzasztó alatt már 2002 óta rendszeresen habzik. A habzás a folyó osztrák szakaszán is észlelhető, így biztos, hogy a szennyezés onnan származik. A szakértői vélemények szerint a habot a folyó mentén lévő három bőrgyár okozza, amelyek a bőrcserzésnél használt naftalin-szulfonátot engednek a vízbe. Ez az anyag nem bomlik le a gyárak hagyományos, biológiai szennyvíztisztítóiban, a tisztításhoz speciális, drága berendezéseket kellene felszerelni.

[origo]/MTIKAPCSOLÓDÓ CIKKEK