Elbújtak a vendéglősök az ellenőrök elől

2007.06.01. 18:07

Inkább ideiglenesen bezárta vendéglőjét néhány balatoni vendéglátó, mint hogy beengedje az előre bejelentett ellenőrzésre érkező hatóságokat csütörtökön és pénteken. Pedig az ÁNTSZ munkatársai a napokban csak a figyelmet hívták fel a hiányosságokra: büntetést egyáltalán nem szabtak ki, noha lett volna miért.

Olyan hely is akadt a Balaton-parton, ahol zárt ajtók fogadták a tisztiorvosi szolgálat ellenőreit a csütörtökön és pénteken tartott ellenőrző akció során. Néhány tulajdonos ugyanis a bolt bezárásával reagált az előre bejelentett ellenőrzésre, noha a hatóságok azt is előre jelezték, hogy ezúttal segítő szándékkal folytatják le a vizsgálatot, és nem szankcionálják a feltárt hiányosságokat - számolt be a tapasztalatokról Brázay László, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Dél-dunántúli Regionális Intézetének igazgatója pénteken délután.

"Vidámabb képet szerettem volna festeni", ám a statisztikai adatok ezt nem teszik lehetővé - mondta az igazgató. Beszámolója szerint a csütörtökön vizsgált 103 északi parti egységből mindössze 42-ben találtak mindent rendben, pénteken pedig a déli parton 92 kereskedelmi és vendéglátóhelyből csak 30-nál nem találtak szabálytalanságot. Ha büntettek volna, csütörtökön csaknem másfél millió forint bírságot szabtak volna ki, pénteken pedig 9,5 millió forintra rúgott volna a büntetés.

A tiszti főorvos tipikus hiányosságként a szabálytalan tárolást, a jelöletlen élelmiszereket, a lejárt szavatosságú árukat, a hulladékgyűjtés és a mosogatás szakszerűtlenségét említette. Bujdosó László, az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetének igazgatója egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, miszerint a kedvezőtlen statisztika részben a hazai jogalkotás túlszabályozottságából adódik, e területen ugyanis más európai uniós országokénál sokkal részletesebb, aprólékosabb a szabályozás.

Nem az a cél, hogy elriasszuk a vendégeket - hangsúlyozta az intézet igazgatója. Hozzátette: a megfogalmazásra is figyelnünk kell, jelesül arra, hogy a feltárt hiányosságok arányukat tekintve ugyan jelentősek, ám egyik esetben sem kirívóan súlyos szabálytalanságot takarnak. A szakemberek azt ígérték, hogy a szezonban újabb közös akciókat tartanak, emellett folyamatosan ellenőrzik a balatoni kereskedőket és vendéglátósokat, s ekkor már nem csak feljegyzik a hiányosságokat, hanem bírságolják is a szabálysértőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK